Svijet
0

Cameron prijeti izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije

Anadolija
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Njemački list "Der Spiegel" tvrdi da je britanski premijer David Cameroon zaprijetio da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju ukoliko na poziciju predsjednika Evropske komisije bude izabran bvši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

"Der Spiegel" piše da je Camerron kazao da bi Juckerov dolazak na poziciju prvog čovjeka Evropske komisije značio destabilizaciju vlade i raspisivanje referenduma o odcjepljenju Velike Britanije iz Unije.

Cameroon je na ovosedmičnjem Samitu EU-a u Briselu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel izrazio stav da je Evropskoj komisiji neophodan reformista, a da "ik iz 80-tih godina prošlog vijeka neće moći riješavati probleme u narednih pet godina".

Vlada Velike Britanije se još nije oglasila povodom ovih navoda Der Spiegela, a Cameron je i ranije jasno izrazio protivljenje izboru Junckera na tu poziciju. Junckera na tom putu podržava kancelarka Merkel.

Cameron je lider britanske partije Konzervativaca i ranije je najavio da će u slučaju pobjede na narednim općim izborima u Kraljevstvu raspisati referendum o ostanku u EU. On se zalaže za temeljne reforme Unije i slabljenje ovlasti Brisela.