Holandija
7

Koncert u Rotterdamu otkazan zbog terorističke prijetnje, pronađen automobil s bocama plina

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Automobil u kojem su se nalazile boce s plinom pronađen je u Rotterdamu u Holandiji, blizu mjesta na kojem se trebao održati koncert. To se dogodilo nakon što je stigla dojava španske policije o terorističkoj prijetnji, zbog čega je koncert otkazan.

Vozač automobila španskih registarskih oznaka je uhapšen i zadržan u policiji, a to je novinarima potvrdio gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb. Koncert je trebala održati američka rock grupa Allah-Las, koja često dobija prijetnje zbog svog imena. Nakon upozorenja španske policije koncert je otkazan u posljednji trenutak.

Aboutaleb je kazao da još uvijek nije zvanično potvrđeno da je teroristička prijetnja povezana s pronađenim automobilom. Upozorenje je stiglo nakon prošlosedmičnih terorističkih napada u Španiji. Ipak, holandske vlasti su saopćile da direktne povezanosti između terorističkih napada u Španiji i terorističke prijetnje u Holandiji nema.

Holandska policija je uhapsila vozača automobila španskih registarskih oznaka kako bi ga ispitala. Specijalna jedinica opremljena neprobojnim prslucima je pregledala mjesto na kojem se trebao održati koncert nakon što je završena evakuacija.

U prošlosedmičnim napadima u Španiji, tačnije u Barceloni i Cambrilsu, ubijeno je 15 ljudi. Napadi su uslijedili nakon što je eksplodirala kuća puna plinskih boca, a to je bilo mjesto na kojem su napadači navodno pripremali eksploziv.