{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompanija Nestle povukla proizvode zbog konjskog mesa

19.2.2013. u 07:42
111
11
Kompanija Nestle povukla proizvode zbog konjskog mesa
111
Kompanija Nestle povukla proizvode zbog konjskog mesa
Švicarska kompanija Nestle je prekinula isporuku svojih proizvoda koji sadrže govedinu njemačkog dobavljača, jer je u tom mesu pronađena DNK konja.
Nestle je povukao i paste Buitoni Beef Ravioli i Beef Tortellini iz prodavnica u Italiji i Španiji. Lazanje koje su prodavane u Francuskoj su također povučene iz prodaje.

"Naši su testovi pokazali da postoje tragovi konjske DNK u proizvodima napravljenim od govedine dobavljača H.J. Schypke. Količina je veća od 1 posto", navodi se u saopćenju.

Dobavljač H.J. Schypke je partner kompanije JBS Toledo N.V. iz Belgije.

Nedozvoljeno konjsko meso je otkriveno u različitim proizvodima koji su označeni kao govedina. Prodavani su u zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Švedske, Švicarske, Njemačke i Irske.

U ponedjeljak je Vlada Francuske ukinula suspenziju proizvodnje mljevenog mesa, kobasica i gotovih jela u kompaniji Spanghero. Francuskoj kompaniji još uvijek nije dozvoljeno da sakuplja zalihe zamrznutog sirovog mesa.

"Kompanija Spanghero je trebala znati da je meso označeno kao govedina zapravo konjsko meso", rekao je Benoit Hamon iz Ministarstva za zaštitu potrošača.

Spanghero je bila prva kompanija koja je konjsko meso označila kao govedinu. Tokom šest mjeseci je iskoristila blizu 750 tona konjskog mesa.

Kompanija je meso trebala označiti kao konjsko na osnovu njegovog rumunskog carinskog koda, kao i na osnovu njegovog izgleda i mirisa te cijene po kojoj se prodaje.

Nikada nismo naručili konjsko meso, niti smo ga svjesno prodavali", izjavio je predstavnik kompanije Spanghero za CNN.

Cijelom aferom se sada bavi tužitelj u Parizu. Predviđene kazne su do dvije godine zatvora i novčane kazne do 187.000 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: