Međunarodni skandal
207

Konjetina u goveđim lazanjama se nije našla slučajno?

SRNA
Francuska vlada obećala je danas da će kazniti sve odgovorne za prodaju konjskog mesa u proizvodima od govedine u skandalu koji je izbio u Britaniji, ali se proširio i na Francusku.

Francuski ministar za pitanja potrošača Benoit Hamon izjavio je da je istragom utvrđeno da konjsko meso potiče iz Rumunije, iako postoje veze i sa francuskim, holandskim i kiparskim firmama, kao i fabrikom u Luksemburgu.

"Uvjeravam vas da će, bilo da se radi o nemaru ili direktnoj neodgovornosti, biti sankcija", rekao je Hamon.

On je dodao da su sve zemlje EU upozorene, ali da još nije jasno da li je riječ o nekoj međunarodnoj prevari ili je u pitanju samo greška, navodi Reuters.

Britansko odjeljenje kompanije Findus povuklo je svoje goveđe lazanje iz maloprodaje po savjetu francuskog dobavljača Komigela zbog zabrinutosti da su neka pakovanja sadržavala konjsko meso.

Findus u Francuskoj saopštio je danas da je povukao lazanje i još dva proizvoda nakon što je utvrđeno da su sadržavali konjsko meso iz Rumunije, a ne govedinu iz Francuske, kao što se mislilo.

Direktor francuskog odjeljenja Findusa Matthieu Lambeaux rekao je da će kompanija u ponedjeljak podnijeti tužbu. "Mislili smo da imamo sigurno francusku govedinu u našim proizvodima. Ali, u stvarnosti, mi smo dobijali rumunsku konjetinu. Prevareni smo", rekao je Lambeaux.

U Britaniji su danas održani hitni sastanci zbog konjskog mesa pronađenog u jelima od govedine. Strahuje se da je u pitanju zavjera kriminalnih grupa.

"Rani rezultati interne istrage u Findusu u Velikoj Britaniji sugeriraju da se konjetina u lazanjama nije našla slučajno", saopćeno je.