Najavljene tužbe protiv dobavljača
1

Rumunija najavila istragu o konjetini prodavanoj kao govedina

SRNA
Rumunska vlada je obećala da će pokrenuti istragu nakon što su se pojavile informacije da je konjetina koja je u Velikoj Britaniji i Francuskoj prodavana kao govedina stigla iz Rumunije.

Zvanični Bukurešt je najavio da će preuzeti mjere ukoliko se ispostavi da je u pitanju kršenje zakona.

Služba za sigurnost hrane Velike Britanije je u januaru utvrdila da su u zemlju u prodaju dospjeli hamburgeri u kojima je pronađeno konjsko meso, a slično se dogodilo i u Francuskoj.

U međuvrenu, nekoliko velikih maloprodajnih lanaca u Francuskoj povuklo je iz prodaje zamrznute proizvode "Findus" zbog ovog skandala, a Francuska je obećala da će prve rezultate hitne istrage imati do srijede, javio je AFP.

Viši britanski zvaničnik dodatno je "podgrijao" situaciju pozivanjem na privremenu zabranu uvoza mesa iz EU, nakon što je Francuska saopštila da London prijeti standardima hrane insistiranjem na smanjenju budžeta EU.

Nekoliko proizvoda zamrznute hrane povučeno je iz Britanije, Francuske i Švedske nakon što je utvrđeno da su kompanije proizvođači koristile konjsko meso, čije je porijeklo iz Rumunije, koje je korišteno u lazanjama, različitim jelima od tjestenine i pakovanim musakama.

"Findus" je podnio tužbu u Francuskoj nakon što je utvrđeno da prisustvo konjskog mesa u njihovim proizvodima "nije bilo slučajno", a jedna francuska kompanija za preradu mesa najavila je tužbu protiv rumunskog dobavljača.

U ovom slučaju zanimljiva je i složenost evropskog lanca snabdijevanja i dobavljanja hrane. Prvi trag o spornom mesu vodi u Francusku preko Kipra i Holandije, da bi se na kraju završio u rumunskim klanicama.