Svijet
95

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici održana i u Pakistanu

Piše: N. N.
U prepunoj sali prestižnog Islamabad Cluba održana je komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, koju je organizovala bh. ambasada u Pakistanu. Komemoraciji su prisustvovali brojni ambasadori te predstavnici diplomatskog kora.

Također, UN je poslao svoj tim od pet ljudi da prisustvuje komemoraciji i time oda počast srebreničkim žrtvama. Skupu su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti, kako ministarstva vanjskih poslova tako i predstavnici drugih ministarstava pakistanske vlade. Ovakva komemoracija održana je prvi put u Pakistanu.   Skupu se prvi obratio Peer Mudesir Shah koji je ukazao na zajedničku bol koju Pakistan dijeli sa BiH podsjetivši na još uvijek aktuelni konflikt u Kašmiru.

Nakon njega, prisutnima se obratio bh. ambasador u Pakistanu dr. Nedim Makarević koji je u opširnom izlaganju napravio presjek događanja u Srebrenici pojasnivši period od početka rata 1992. do 1995. godine, kao i šta se sve dešavalo prije i neposredno poslije pada Srebrenice 11. jula 1995.

Posebno se osvrnuo na veto Rusije na rezoluciju o Srebrenici te se zahvalio svim prijateljima BiH ukazavši na veliku potrebu da se Srebrenica nikada ne zaboravi.

Umjetnica Lejla Porović pročitala je pismo srebreničkih majki, a poslije nje govorio je predstavniku UN-a Michael Jones koji obnaša funkciju rezidentnog koordinatora UN-a u Pakistanu.

Nakon čitanja pisma generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, gospodin Jones je opisao svoja iskustva tokom njegovog boravka u BiH od 1993. do 1995. On je istaknuo da nikada neće zaboraviti zločine u BiH te je, ne želeći da umanji krivicu UN-a, ukazao na to da su mnogi UN komandanti bili izuzetno isfrustrirani jer nisu mogli dati adekvatan otpor srpskim snagama kada su ovi ubijali civile.

Kako je naveo Jones, mnogi su nakon iskustva u BiH napustili UN te je dodao da će se svim snagama zalagati da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.