Trećeplasirani kandidat
30

Ko je Sinan Ogan, nacionalista od kojeg će znatno zavisiti izbor predsjednika Turske

B. R.
Sinan Ogan (Foto: Twiiter Sinan Ogan)
Sinan Ogan (Foto: Twiiter Sinan Ogan)
Trećeplasirani kandidat jučerašnjeg prvog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj Sinan Ogan će dobrim dijelom utjecati na izbor predsjednika Turske. Nekada je bio član stranke koja je dio vladajuće koalicije.
Ogan je kao kandidat konzervativne stranke "Savez predaka" dobio pet posto glasova, što je jednako razlici u broju glasova između prvoplasiranog Recepa Tayyipa Erdogana i drugoplasiranog Kemala Kilicdaroglua.

Već kada je drugi izborni krug bio izvjesan, bilo je jasno da će i od Oganove eventualne podrške Erdoganu, odnosno Kilicdarogluu ovisiti ko će biti izabran za predsjednika.

Pojedini analitičari su očekivali da će dati podršku ideološki bliskijem Erdoganu čija je Stranka pravde i razvoja (AKP) koalicioni partner Oganove bivše stranke Nacionalistički pokret (MHP).

Međutim, u današnjoj izjavi za agenciju Reuters je poručio da je spreman podržati Kilicdaroglua, kandidata opozicije predvođene Republikanskom narodnom strankom (CHP) kao strankom lijevog centra, ako Kilicdarogluova koalicija ne bude pravila ustupke Kurdima.

Odnos ovog 56-godišnjeg političara prema Kurdima je jedan od razloga zašto se smatra političarom radikalne desnice. Optužuje se i za ksenofobiju, a razlog za to jeste njegova antiizbjeglička politika. Prije izbora je kazao da bi njegova vlast razmotrila da sirijske izbjeglice vrati iz Turske. U ovoj državi je više od tri miliona izbjeglica iz Sirije.

Kako je objavila Turska radio-televizija (TRT), političku karijeru je počeo kao član MHP-a u rodnom Igdiru, gradu na istoku zemlje sa brojnim azerbejdžanskim stanovništvom.

Nakon izbora 2015., suprotstavio se čelniku MHP-a Devletu Bahceliju, a razlog za to jeste to što je Bahceli postao koalicioni partner Erdoganovog AKP-a. Poslije unutarstranačkih peripetija, dva puta je isključen iz MHP-a zbog, kako se navodi, antistranačkih aktivnosti. Međutim, sud je jednom poništio njegovo isključenje.

Ogan je studirao finansijsko pravo i bankarstvo - doktorirao je u Moskvi. Između ostalog, bio je zamjenik dekana Ekonomskog univerziteta u Azerbejdžanu te predstavnik Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj.