Od njega mnogo zavisi
82

Trećeplasirani kandidat za predsjednika Turske: Opoziciju ću podržati ako Kurdima ne bude pravila ustupke

FENA/Klix.ba
Sinan Ogan (Foto: Twitter Sinan Ogan)
Sinan Ogan (Foto: Twitter Sinan Ogan)
Sinan Ogan, trećeplasirani kandidat nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj, izjavio je da može u dugom krugu podržati opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua samo ako pristane da ne ponudi nikakve ustupke prokurdskoj stranci.
Ogan, koji je bio kandidat nacionalističke stranke "Savez predaka", osvojio je 5,2 posto glasova na jučerašnjim izborima. Aktuelni predsjednik i kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan bit će protukandidat Kilicdarogluu koji je kandidat opozicije predvođene Republikanskom narodnom strankom (CHP) kao strankom lijevog centra.

"Konsultovat ćemo se sa našom biračkom bazom za našu odluku u drugom krugu. No, već smo jasno stavili do znanja da su borba protiv terorizma i vraćanje izbjeglica naše crvene linije", poručio je Ogan u današnjoj izjavi za agenciju Reuters.

Za njega to znači i da Kilicdaroglu, tj. oni čiji je kandidat ne prave ustupke Kurdima.

Podsjećamo, Erdogan je kao prvoplasirani kandidat dobio nešto manje od 50 posto glasova, dok je Kilicdaroglu dobio 45 posto glasova. Već kada je drugi krug bio izvjestan, bilo je jasno da će i od Ogana zavisiti izbor predsjednika u drugom izbornom krugu koji će biti za dvije sedmice.

Turci su jučer birali i članove parlamenta koji ima 600 mjesta. Koalicija "Narodni savez", predvođena vladajućim AKP-om, trenutno ima više od 300 mandata, a slijedi je koalicija "Nacionalni savez", predvođena CHP-om, koja ima više od 200 mandata.