Svijet
32

Ko je Federica Mogherini? Komunistica i stručnjakinja za politiku islamskog svijeta

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Federica Mogherini je dolaskom u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak ponudila njenim građanima tračak nade. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost ustanovila je da je prisutan napredak na putu BiH ka Evropskoj uniji te da naša zemlja može računati na podršku EU.

Mogherini je tokom boravka u BiH djelovala odlučno i samouvjereno, a takva je i poruka koju je ostavila na kraju svoje posjete.

"Idem u Brisel i tamo ću reći da BiH može nastaviti svoj evropski put", rekla je.

Ali ko je Federica Mogherini?

Kao ministrica vanjskih poslova Italije, Mogherini je početkom septembra zasjela na mjesto visoke predstavnice Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku umjesto Catherine Ashton.

Rođena je u Rimu 1973. godine, udata je i majka dvije kćerke. Njen otac je poznati talijanski reditelj Flavio Mogherini. Još u mladosti se zainteresirala za politiku pa je Fakultet političkih nauka bio logičan slijed. Mnogi su spremni reći da su Bliski istok i islam njena fascinacija. Jedno je sigurno, stručnjakinja je za politiku u ovom dijelu svijeta, a diplomirala je na temu odnosa između religije i politike u islamskom svijetu.

U mladosti je bila članica Komunističke partije Italije, a sredinom 90-ih ulazi u omladinsku pokret Demokratske stranke, koja je ustvari nasljednik komunista u Italiji. Godine 2003. počinje raditi u Odjelu za vanjske poslove DS-a, gdje je brzo napredovala do rukovodeće pozicije.

U talijanskim medijima se uz ime Federice Mogherini često veže izraz "bruccia le tappe", što bi značilo da vrlo često bespotrebno žuri ka ostvarenju cilja.

Njen dolazak u Vladu Mattea Renzija nije prošao bez osporavanja. Mnogi su premijeru Italije zamjerali da je na mjesto ministra vanjskih poslova postavio nepoznatu osobu s nedovoljno iskustva.

No, ono što joj je vjerovatno najviše zamjerano je činjenica da je bila članica Komunističke partije. Stoga ni na njen izbor u Evropsku komisiju mnogi nisu gledali blagonaklono. Predstavnici istočnoevropskih zemalja su se snažno protivili njenom imenovanju, a mediji su pisali da je "slaba" prema Rusiji.

"Njen dolazak na mjesto visoke predstavnice nije se mogao desiti u gore vrijeme. Vladimir Putin upravo šalje vojsku u Ukrajinu i EU će biti pred najvećim izazovom do sada", pisao je Guardian prošle godine.

Optuživali su je i da je odobravala pokušaj Rusije da anektira istočnu Ukrajinu, a sve s višim ciljem - Italija s Rusijom ima jake tržišne veze i ovisi o njenom gasu.

No, Talijanka je kritičarima "zatvorila usta" netom nakon izbora u EU. U jednom od prvih intervjua kazala je da se kriza u Ukrajini mora riješiti na politički način, ali da Vladimir Putin ne poštuje dogovore niti ispunjava obaveze koje je preuzeo u Ženevi, Normandiji ili Berlinu. Otvoreno je rekla da je Putin iskoristio svoj utjecaj i da vrši pritisak na separatiste, kao i da je važno podržati Ukrajinu na evropskom putu, jer je zemlja sama tako odabrala.

"Na toj ideji smo gradili partnerske odnose s Moskvom. Međutim, Putinovi potezi to su uništili. Rusija više nije naš strateški partner, ali ostaje strateško pitanje na ovom kontinentu… Akcije koje Rusija provodi idu u suprotnom smjeru – prema vojnoj agresiji i provokacijama. Ponovit ću, nema alternative diplomaciji i sankcije su jedan od alata koji su nam na raspolaganju. I one moraju biti dio šire strategije. Pitanje je hoće li ekonomske sankcije utjecati na buđenje racionalnog ponašanja kod ruskih vođa. U ovom trenutku Kremlj radi protiv svog vlastitog naroda", izjavila je Federica Mogherini.