Svijet
0

Kličko upozorio Putina: Rusija ne smije da štiti Janukoviča

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
"Upozoravam ruskog predsjednika da ne štiti diktatora Janukoviča tako što će ga primiti u Rusiju, poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu lider ukrajinske opozicione stranke “Udar“ Vitalij Kličko.

U izjavi za njemački list “Bild“, Kličko je kazao da bi bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, za kojim je izdata potjernica, trebao za svoja djela odgovarati pred sudom u Ukrajini.

Ističući kako Evropska unija (EU) igra veliku ulogu u ovom periodu, Kličko je rekao da bi trebalo početi pregovore sa Putinom.

“Želimo da EU zaustavi sukobe u regiji uz svoje posredovanje“, kazao je Kličko.

“Rusija želi imati jak uticaj na istoku Ukrajine. Treba biti oprezan po ovom pitanju. Upozoravam Putina da ne štiti krvavog diktatora Janukoviča tako što će ga primiti u Rusiju“, poručio je Kličko.

Na upit o tome gdje bi se mogao nalaziti Janukovič, Kličko je odgovorio da ne zna, ali postoje snažne indicije o tome da se on nalazi u vojnom kampu na ukrajinskom poluotoku Krimu. 

“Nema nikakve šanse da se vrati nazad u Kijev. Za Ukrajinu i one koji su poginuli tokom protesta, važno da Janukovič i njegovi saradnici budu procesuirani za svoja djela“, pojasnio je Kličko.

On je naglasio da bi ovaj period dok se ne uspostavi nova vlada mogao biti opasan za državu, te pozvao na formiranje prijelazne vlade u što kraćem periodu. 

“Za uspostavljanje reda i zaštitu od prijetnji, potrebna nam je pomoć od EU“, izjavio je Kličko.