Svijet
1

Kličko kod Merkel: Njemačka da zauzme aktivniju ulogu u rješavanju ukrajinske krize

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Lideri ukrajinske opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk borave u posjeti Berlinu gdje su se iza zatvorenih vrata sastali sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Razgovarali su i sa poslanicima njemačkog federalnog parlamenta iz reda partije Kršćanske unije CDU i CSU, te tom prilikom zahvalili Njemačkoj i Evropskoj uniji na podršci koju pružaju proevropskim političkim snagama u Ukrajini.

U obraćanju novinarima u njemačkom federalnom parlamentu Kličko je pozvao Njemačku da zauzme aktivniju ulogu u rješavanju ukrajinske političke krize i naglasio da se ne smije omalovažavati uloga Njemačke, a posebno kancelarke Merkel, koja je jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu.Istakavši da je sastanak sa Merkel bio konstruktivan, Kličko je izrazio nadu da će podrška Ukrajini uslijediti i nakon rješavanja krize, te dodao da je jasno da evropske zemlje žele vidjeti politički i ekonomski stabilnu Ukrajinu.

Novinarima se obratio i Jacenjuk, koji je naglasio da je osnovna želja opozicije da se zaustavi nasilje u zemlji, okonča predsjednički sistem i bude zamijenjen sistemom utemeljenom na parlamentarnoj demokratiji.

"Želimo osnovati vladu od snaga koje nisu umiješane u kriminal i koje se vode proevropskim i demokratskim principima. Takva vlada će moći da podigne ekonomski sistem uz pomoć podrške zapada i dovesti investicije", kazao je Jacenjuk i dodao da i Rusiju žele za partnera.

Istakavši da Ukrajina prolazi kroz kritičnu historijsku fazu, Jacenjik tvrdi da se narod te zemlje bori za slobodu i stabilnost i da će borba trajati do konačne pobjede.

Lider Kršćanske unije u federalnom parlamentu Njemačke Andreas Schockenhoff je kazao da je na sastanku razgovarano i o mogućim sankcijama prema zvaničnicima Ukrajine, ali je dodao da bi taj potez bio greška sve dok se ne iskoriste sve mogućnosti političkog dijaloga s ciljem rješavanja krize.

Kličko i Jacenjuk su se večeras sastali i sa šefom njemačke diplomatije Frank-Walterom Steinmeierom.