O Bliskom Istoku
102

Kissinger o slavljenju Hamasovog napada u Berlinu: Njemačka je pustila previše stranaca, to je greška

B. R.
Henry Kissinger, bivši američki državni sekretar (Foto: EPA-EFE)
Henry Kissinger, bivši američki državni sekretar (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger smatra da je slavlje na berlinskim ulicama nakon prošlosedmičnog napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael pokazatelj da je pušteno previše stranaca u Njemačku.

Obrazložio je zašto smatra da je bila greška dopustiti da veliki broj stranaca naseli Njemačku.

"Bila je velika greška pustiti toliko ljudi potpuno različite kulture, religije i koncepta, jer time se stvara grupni pritisak u državi koja je to dopustila", izjavio je stogodišnji diplomata u intervjuu za njemačku televizijsku kuću Welt TV.

Kissinger je rođen u Njemačkoj, a iselio se iz nje 1938. godine, tokom nacističke vladavine u ovoj zemlji. Arhitekta je vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država tokom rata u Vijetnamu.

Na pitanje kako vidi slavlje Arapa u Berlinu nakon spomenutog napada, odgovorio je da mu je to bolno. Hamasov napad je nazvao "otvorenim činom agresije" koji "mora biti dočekan nekom kaznom". Napomenuo je na opasnost od eskalacije u ovom dijelu svijeta.

"Bliskoistočni sukob ima opasnost od eskalacije i uključivanja drugih država usljed pritiska njihovog javnog mnijenja", izjavio je Kissinger, ukazavši na iskustvo iz Jomkipurskog/Ramazanskog/Oktobarskog rata iz 1973., kada je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirijom napala Izrael.

Smatra da pravi cilj Hamasa i njegovih pristalica može biti samo mobilizacija arapskog svijeta protiv Izraela i skretanje sa puta mirovnih pregovora. Za njega nije isključeno da Izrael djeluje protiv Irana ako bude smatrao da je ova država umiješana u posljednji Hamasov napad.

Konstatovao je da Hamasov napad na Izrael i ruska agresija na Ukrajinu predstavljaju "fundamentalni napad na međunarodni sistem", prenosi vanjskopolitički portal Politico.