Amerikanci otkrivaju
0

Kirby: Rusija namjerava poslati delegaciju u Sjevernu Koreju i ponuditi hranu u zamjenu za municiju

T. K.
Kim Jong-un i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby poručio je da Rusija namjerava poslati delegaciju u Sjevernu Koreju kako bi nabavila municiju u zamjenu za hranu.

"Imamo nove informacije da Rusija aktivno nastoji nabaviti dodatno oružje od Sjeverne Koreje. Također namjerava poslati delegaciju u tu zemlju i ponuditi hranu u zamjenu za municiju", rekao je Kirby, prenosi CNN.

Sjedinjene Američke Države imaju nove informacije da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Sjeverne Koreje u zamjenu za pomoć u hrani, saopštila je i Bijela kuća.

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da se Rusija, pošto je izgubila više od 9.000 komada teške vojne opreme od početka rata, zbog multilateralnih sankcija okreće dobavljačima kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je sankcije slovačkom državljaninu jer je pokušao dogovoriti prodaju više od dvadeset vrsta sjevernokorejskog oružja i municije Rusiji.

Ashot Mkrtychev je sankcionisan zbog pokušaja uvoza ili izvoza oružja (ili povezanog materijala) iz Sjeverne Koreje u Rusiju kako bi pomogao snabdijeti Moskvu oružjem tokom rata u Ukrajini, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo kako je između kraja 2022. i početka 2023. Mkrtychev sarađivao sa sjevernokorejskim dužnosnicima u nabavi više od dvadesetak vrsta oružja i municije za Rusiju u zamjenu za materijale u rasponu od komercijalnih aviona, sirovina i roba koje je trebalo poslati u Sjevernu Koreju.