Najbolji ljekari
537

Kineski stručnjaci stigli u Italiju sa 31 tonom medicinskih potrepština

S.H.P.
Tim najboljih kineskih ljekara i 31 tona medicinske opreme stigla je sinoć u Rim. Njihova misija ovih dana bit će da pomognu Italiji u suzbijanju eskaliranja epidemije koronavirusa.

Devet stručnjaka, na čelu s potpredsjednikom Kineskog Crvenog križa Yang Huichuanom i Liang Zonganom, uglednim profesorom kardiopulmonalne reanimacije, igrali su presudnu ulogu u upravljanju hitnim slučajevima koronavirusa u Kini.

Ljekari su sa sobom donijeli 31 tonu medicinske opreme, uključujući respiratorne aparate, desetke hiljada maski i drugu potrebnu bolničku opremu koju će distribuirati italijanski Crveni križ.

Kineski ambasador u Italiji Li Junhua pridružio se Francescu Rocci, predsjedniku italijanskog Crvenog križa, i dočekao tim iz Kine.

"Tim stručnjaka moći će prenijeti znanje našim zdravstvenim radnicima. Veoma je važno da zajedničkim snagama porazimo virus", rekao je Rocca.

Podsjećamo, u Italiji je do sada zabilježeno 1.016 smrtnih slučajeva, na ukupno 15.113 oboljelih. Dužnosnici civilne zaštite kažu kako se njih 1.258 oporavilo. Italija je najteže pogođena zemlja na svijetu nakon Kine.