Vjerski ekstremizam
212

Kineski muslimani žive u strahu: U masovnim logorima zadržano milion Ujgura

Klix.ba
Zapadna kineska regija Xinjiang jedno je od najsloženijih područja na svijetu. Prema nedavno objavljenim informacijama Ujedinjenih nacija u "masovnim logorima", koje kineske vlasti nazivaju tajnim kampovima za reobrazovanje, nalazi se milion Ujgura, kineskih muslimana koji žive u Xinjiangu.

Ujguri su uglavnom sunitski muslimani koji govore turski. U pokrajini Xinjiang živi oko 22 miliona ljudi, a Ujgura ima oko 10 miliona. Kineski režim poznat je po represiji, a njihov separatizam i vjerski ekstremizam najviše se ogleda u politici prema regiji Xinjiang. Ovu pokrajinu koja je među domicilnim stanovništvom poznata kao Istočni Turkestan kineska vojska anketirala je 1949. godine i započela sistematski projekt naseljavanja Han Kineza.

Zbog neviđene represije zvaničnog Pekinga, Ujguri nemaju ni osnovna prava. Situacija u ovoj regiji pogoršala se nakon dolaska Xi Jinpinga na vlast. Kineske vlasti postavile su široku mrežu sigurnosnih kamera, policijskih stanica i kontrolnih tačaka kako bi nadzirale ovu regiju. Stanovnicima je naređeno da u svoja vozila ugrade GPS uređaje, a na kontrolnim tačkama, željezničkim stanicama ili benzinskim stanicama podvrgavaju ih skenerima za prepoznavanje lica. Osim toga, Ujgurima je zabranjeno putovanje u inozemstvo. Associated Press piše da je kultura straha u ovoj regiji podignuta.

Nakon izvještaja da 5.000 Ujgura ratuje u Siriji, Xi Jinping naredio je vlastima da reaguju protiv islamističkog ekstremizma. Predsjednik Kine je, nazivajući to protuterorizam, napao prvi. U sklopu akcije uhapšeno je oko milion Ujgura koji su zatvoreni u tajne kampove koje je zvanični Peking opisao kao "vokacijske stručne škole".

Glasnogovornik vlade Kine rekao je kako su procjene UN-a o broju zatočenika u kampovima utemeljene na neprovjerenim i neodgovornim informacijama koje nisu zasnovane na činjenicama.

Bloomberg piše da je Global Times, nacionalistički tabloid kojeg vodi vladajuća komunistička stranka u Kini, u augustu izvjestio da vlasti pomažu da pokrajina Xinjiang postane Sirija.

Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su zabrinutost, a najozbiljniju reakciju imala je grupa američkih zastupnika predvođena senatorom Marcom Rubiom i zastupnikom Chrisom Smithom. Predložili su implementaciju globalnog Magnitsky zakona o ljudskim pravima i odgovornosti, zakonskom propisu koji ima za cilj identificiranje stranih državljana odgovornih za ubijanje, mučenje i korupciju. U isto vrijeme vlade muslimanskih država su šutjele ograđujući se od bilo kakvih izjava. Njihovi razlozi su višestruki, a glavni razlog je prijateljski odnos s Kinom koja im je glavni trgovinski partner i donator pomoći.