Svijet
37

Kineski Hangzhou pust uoči Samita G20: Vlada naredila svima da idu na godišnji odmor

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski grad Hangzhou postao je pust nakon što je kineska vlada naredila stanovnicima i radnicima da odu na godišnji odmor sedam dana u vrijeme održavanja Samita G20.

Iako se Samit održava samo 4. i 5. septembra, radnici će biti na godišnjem od 1. do 7. septembra. Početak školske godine je odgođen, a fabrike tekstila, hemikalija i građevinskih materijala su zatvorene. Svi građevinski radovi su zaustavljeni.

Kina ima često običaj da naredi zatvaranje frabrika kako bi se očistilo nebo od zagađenosti koja je postala hronična u ovoj zemlji, najvećem zagađivaču zraka na Zemlji. I zaista je djelovalo jer su novinari svjetskih medijskih kuća ostali iznenađeni kada su ugledali plavo nebo po dolasku u grad.

Hangzhou privlači veliki broj turista zbog trgovačkih centara, dom je e-commerce giganta Alibana Groupa i grad u kojem boravi, radi ili uživa devet miliona ljudi, ali na ulicama danas nema nikoga.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zatvoreni su i restorani te obične prodavnice. Na ulicama su policijski službenici koji patroliraju i vrše kontrole na ulicama.

"Sve je učinjeno kako bi se osiguralo čisto nebo i zrak jer je Kina odlučila biti trijumfalni domaćin G20 samita. Sve manje od spektakularnog nije opcija. Kina želi progres u globalnom ekonomskom upravljanju od G20, ali za predsjednika Xi Jinpinga ovo je dokazivanje moći u kući i van nje. Ugošćavanje samita i najmoćnijih lidera svijeta, je simbolička izjava o usponu zemlje i njenoj posvećenosti pobjedi i novom tipu glavnih odnosa moći", kazala je reporterka Sky Newsa.