Svijet
207

Kina zabranila ramazanski post u regiji Xinjiang

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Muslimanima u kineskog provinciji Xinjiang koji rade kao državni službenici, studenti i nastavnici, zabranjeno je postiti za vrijeme svetog mjeseca ramazana.

Državna radiotelevizija Bozhou je saopćila da se zabrana odnosi na članove partije, učitelje i mlade osobe.

Biro za komercijalne poslove iz grada Turfana je na svojoj internet-stranici objavio da "državni službenici i studenti ne mogu postiti i sudjelovati u drugim religijskim aktivnostima".

Kina je u prošlosti uvodila zabrane posta kako bi se osiguralo dobro zdravlje državnih službenika.

"Ako postoji zabrana, onda niži državni službenici žele napraviti problem. Država nema interesa da zabranjuje prakticiranje vjere. Ako se to dogodi, onda iza toga stoje upravo ti zaposlenici", izjavio je za Al Arabiya News šef Kineskog islamskog vijeća Isaaq Youseff.

On se prisjetio posjete predsjednika Xi Jinpinga pomenutoj regiji u aprilu, tokom koje je posjetio džamiju i sastao se s predstavnicima muslimanske zajednice u autonomnoj regiji Xinjiang Uygur.

Xinjiang je regija s muslimanskom većinom, a kineska vladajuća Komunistička partija je godinama zabranjivala post, zbog čega je bilo smrtonosnih sukoba Ujgura sa državnim sigurnosnim snagama.

U ponedjeljak su vlasti poticale Ujgure da jedu besplatna jela, a provjeravali su i njihove domove s ciljem da utvrde da li ukućani poste ili ne.

"Ako Kina nastavi poduzimati ovakve mjere i zabranjivati post Ujgurima, započet ćemo nove konflikte. Pozivamo Kinu da osigura slobodu religije za Ujgure i da zaustavi političku represiju ramazana", kazao je Dilxat Raxit, glasnogovornik Svjetskog kongresa Ujgura.