Svijet
14

Kina pogubila 13 muslimana Ujgura pod optužbama za terorizam

Klix.ba
Kina je pogubila 13 osoba u zapadnoj provinciji Xinjiang zbog "terorističkih napada", javlja državna agencija Xinhua. Svi su muslimani Ujguri koji su optuženi za sedam slučajeva među kojima su i napadi iz juna 2013. godine u kojima su ubijene 24 osobe, prenosi BBC.
Foto: AFP
Foto: AFP

Peking optužuje Ujgure za nekoliko napada širom zemlje.

Oni koji su pogubljeni u ponedjeljak optuženi su za zločine među kojima je i "učešće u terorističkim grupama, ubistvo, podmetanje požara, krađu i ilegalno izrađivanje, skladištenje i transportacija eksploziva", napisala je Xinhua.

U izvještaju su navedena i tri imena optuženika koji su osuđeni za napad na policijsku stanicu, hotel, zgradu vlade i druge prostore u Lukqunu 26. juna. U napadu su ubijena 24 policajca i civila, a povrijeđeno 23.

Danas su još tri muškarca osuđena na smrt zbog povezanosti sa napadom na Tiananmen trgu prošlog oktobra gdje automobil uletio među veliki broj ljudi. Tada su poginula dva turista i tri Kineza. Na desetine drugih je povrijeđeno.

Na doživotnu kaznu zatvora osuđeno je pet osoba po istoj optužnici.

Lideri Ujgura negirali su optužbe i povezanost sa terorističkim aktivnostima. Aktivisti su optužili Peking da na ovakav način vrši pritisak na Ujgure s ciljem da slomi njihovi religiju i slobodu kulture. U Kini živi blizu devet miliona Ujgura.