Svijet
0

U strašnoj eksploziji u kineskoj tržnici poginulo 30 osoba, povrijeđeno više od 90

Klix.ba
U eksploziji koja se dogodila u tržnici u gradu Urumqi u Kini, poginula je 31 osoba dok ih je više od 90 lakše ili teže povrijeđeno.

Prema navodima očevidaca, dva automobila su se uvezla u gužvu u centru grada koji je glavni grad sjeverozapadne Xinjiang provincije. Ministar sigurnosti Kine okarakterizirao je napad "ozbiljnim nasilnim terorističkim činom".

Slike koje su postavljene na kineskoj verziji Twittera - Weibo, prikazuju horor na ulicama tog grada. Tijela mrtvih leže na ulicama, te veliki broj ranjenih. Na jednoj slici prikazani su službenici koji nose muškarca s potpuno krvavom glavom.

Eksplozija, a potom požar dogodili su se nešto prije osam sati ujutro kada je najprometnije na tržnici. Eksplozivi su se nalazili u automobilima.

Xinjiang provincija poznat je po etničkim tenzijama između muslimana koji su manjina i većinske populacije Han. Tenzije između njih su kulminirale 2009. godine u kojima je ubijeno 200 osoba.

Također, dešavali su se ozbiljni incidenti u Pekingu i Tiananmen trgu za koje su okrivljeni ujgruski muslimani. Zatim, tu su napadi na Urumqi stanicu kada je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio tu regiju, te masovni napad nožem na Kunming stanici. Za sve su okrivljeni ujguri.

Ova eksplozija dogodila se nekoliko dana nakon što je kineski sud zatvorio je 39 osoba u sklopu akcije koju su vlasti nazvale operacijom zaustavljanja širenja audio i video materijale koji potiču na terorizam.