Svijet
36

Kina: Uhapšena dvojica ribara zbog ubistva kita-ajkule, najveće ribe u moru

Klix.ba
Policija na jugozapadu Kine uhapsila je dvojicu muškaraca nakon što su ubili kita-ajkulu, te snimak stavili na društvene mreže. Njihov potez izazvao je ogorčenje javnosti.

Muškarci Liao i Huang, bit će optuženi za lov na ugrožene životinje, nakon što su navodno ubili kita-ajkulu i prodali meso za oko 2,5 juana (0,4 dolara) po kilogramu, prenosi državna novinska agencija Xinhua.

Vlasti pokrajinske Komunističke partije su izjavile kako bi šef i nadzornik nad ribarstvom ovoga područja mogao biti pod istragom zbog "ozbiljnog kršenja discipline", nakon incidenta.

Slučaj se proširio društvenim mrežama, nakon dvije fotografije koje su postavljene online i pokazuju ogromnu životinju kako visi na dizalici. Liao i Huang navodno su rekli policiji da je životinja već bila mrtva i u fazi raspadanja kada su je pronašli. Međutim, mnogi online komentatori upućuju na to kako su stanovnici često viđali kita-ajkulu u tom području, te da nije bio mrtav.

Prošle sedmice su lokalni radnici radili na bušenju i pronalasku ulja, te su kazali da im je kit-ajkula bio prijatelj, koji ih je često "posjećivao". Najveća riba na svijetu, kit-ajkula smatra se kao "ugrožen" od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode. Oni smatraju da su ovo nacionalno zaštićene životinje drugog reda u Kini i moraju biti puštene ako se ulove. Lov na ajkule je ilegalam na Filipinima, Indiji i Tajvanu, iako se krivolov i pravni ribolov nastavlja u mnogim dijelovima Azije.