Alain Juppe
0

"Kina sprječava akciju u vezi sa Libijom"

SRNA
Alain Juppe (Foto: AFP)
Alain Juppe (Foto: AFP)
Kina, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN, sprečava preduzimanje akcije u vezi sa krizom u Libiji, a SAD još nisu definisale svoju poziciju, izjavio je večeras šef francuske diplomatije Alain Juppe.

"Ako smo danas blokirani, to nije samo zbog impotencije Evrope, nego i zbog Vijeća sigurnosti UN. Za sada, Kina ne želi ni da čuje za rezoluciju koja bi dovela do miješanja međunarodne zajednice u poslove jedne zemlje", rekao je Juppe.

Juppe se obratio članovima parlamentarne komisije za spoljne odnose poslije sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Grupe 8 u Parizu, koji su u zajedničkom saopštenju pozvali Vijeće sigurnosti UN da pojača pritisak na  libijskog lidera Moammera Gaddafija i odustali od prijedloga da se izvrši vojna intervencija.

Francuska i Britanija nisu uspjele da dobiju dovoljnu podršku za uvođenje zone zabranjenih letova od SAD, Rusije i ostalih evropskih sila, naročito Njemačke. Kina nije prisustvovala ovom sastanku, ali je poznato da se i ona protivi uvođenju ovakve zone.

Bijela kuća je saopštila da SAD razmatraju mogućnost da oslobode dio blokirane Gaddafijeve imovine i stave je na raspolaganje libijskoj opoziciji.

Predsjednik Barack Obama planira da održi novi sastanak sa svojom timom za nacionalnu bezbjednost radi rasprave o opcijama za jačanje pritiska na Gaddafija da se povuče sa vlasti, saopštio je portparol Bijele kuće Jay Carney.