Saopćenje Pekinga
52

Kina se suzdržala da čestita Bidenu jer "poštuje američke izborne procedure"

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina, koja se suzdržala da čestita pobjedniku američkih predsjedničkih izbora Jou Bidenu, čak i pored toga što su čelnici drugih zemalja to učinili, saopćila je u ponedjeljak da će poštovati običaj u reakciji na izborni rezultat.

Demokrata Biden osvojio je dovoljan broj elektorskih glasova kako bi osvojio predsjedničku poziciju, ali aktuelni predsjednik Donald Trump nije priznao njegovu pobjedu i uputio je zakonske pritužbe na ishod izbora održanih 3. novembra.

"Primijetili smo da je Biden proglasio izbornu pobjedu. Koliko mi znamo, rezultat američkih izbora bit će utvrđen nakon poštovanja američkih zakona i procedura", izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na dnevnom brifingu za novinare.

U 2016. godini, kineski Predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku Trumpu 9. novembra, dan nakon izbora.

Napetosti između Kine i Sjedinjenih Država najteže su u više decenija zbog niza sporenja u obimu od tehnologije i trgovine do poštovanja ljudskih prava u Hong Kongu i pandemije koronavirusa, a Trumpova administracija pokrenula je baraž sankcija protiv Pekinga.

Iako se očekuje da Biden zauzme oštar stav prema Kini - on je nazvao predsjednika Xi Jingpinga "lopovom" i predvodio je kampanju "pritiska, izoliranja i kažnjavanja Kine" - on će vjerovatno zauzeti odmjereniji i multilateralni pristup.

"Uvijek smo vjerovali da bi Kina i Sjedinjene Države trebali osnažiti komunikaciju i dijalog, baviti se razlikama na temelju uzajamnog poštovanja i zdravih i stabilnih međusobnih odnosa", izjavio je Wang na brifingu, prenosi Reuters.