Svijet
0

Kina protiv: SAD i Južna Koreja postavljaju zajednički odbrambeni sistem kao odgovor Sjevernoj Koreji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
SAD i Južna Koreja dogovorile su se da razviju kontroverzni odbrambeni sistem zbog pojačanih prijetnji Sjeverne Koreje.

Antioprojektilni sistem THAAD bit će raspoređen tako da odgovori na prijetnju iz Pjongjanga, navodi se u izjavi. Nije jasno gdje će tačno biti postavljen i ko će upravljati njime.

Diskusije su počele u februaru, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu, ali Kina je bila protiv ovog sistema.

THAAD sistem moći će uočiti projektile Sjeverne Koreje i oboriti ih, ali Kina je rekla kako bi to ozbiljno naštetilo sigurnosnim interesima zemalja regije. Peking je zabrinut da će sistem zadirati i u njihovo područje. Ipak, Kina je podržala posljednje UN-ove sankcije nakon šo je Sjeverna Koreja izvršila nuklearni i raketni test.

Sistem će biti postavljen ubrzo, a najavljen je nakon što je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un kazao da su američke sankcije "otvorena objava rata". SAD su prvi put stavile sankcije ovom lideru pozivajući ga na odgovornost zbog prekršaja u svojoj zemlji.

Građani Južne Korej3 protestuju protiv THAAD-a (Foto: AFP)
Građani Južne Korej3 protestuju protiv THAAD-a (Foto: AFP)

Pjongjang je upozorio da će zatvoriti sve diplomatske kanale sa SAD-om ako crna lista ne bude povučena, objavila je novinska agencija Yonhap. Ovom mjerom zamrzava se imovina koju pojedinci (iz Sjeverne Koreje) imaju u SAD-u i sprečava Amerikance da posluju s njima.

"Pod vlašću Kim Jong-una Sjeverna Koreja nastavlja nanositi netolerirajuću okrutnost i muke milionima svojih ljudi, uključujući vansudska ubistva, prisilni rad i mučenje", navodi se u izjavi američkih vlasti.

Procjenjuje se da je u Sjevernoj Koreji zatvoreno između 80.000 i 120.000 osoba te da su mučenje, seksualno zlostavljanje i egzekucije rutina.