Globalni rast
0

Kina premašila SAD u potrošnji energije

FENA
Globalna potrošnja energije rasla je u 2010. najbržim tempom od 1973., dok brzo rastuće zemlje u razvoju predvode u snažnom oporavku od recesije, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Ukupni rast potrošnje od 5,6 posto uočen je u svim regijama i svim kategorijama energije, objavio je u Londonu britanski naftni div BP PLC, u svom 60. godišnjem "Statističkom prikazu svjetske energije", prenosi TV mreža MSNBC News.

Potrošnja u najbogatijim zemljama svijeta porasla je za 3,5 posto, najviše od 1984., dovodeći ih na razinu od prije jednog desetljeća, navodi BP. Potrošnja u zemljama u razvoju, osobito u resursima gladnim zemljama u Aziji i Južnoj Americi, povećana je za 7,5 posto.

"Do kraja godine, ekonomska aktivnost u svijetu kao cjelini premašila je razine od prije krize, pokretana tzv. svijetom u razvoju", rekao je Christof Ruehl, glavni ekonomist BP-a.

Prošlogodišnji val vodila je Kina, koja je povećala svoju potrošnju energije za 11,2 posto, prema BP-u. To je postavilo Kinu ispred SAD-a, kao najvećeg svjetskog potrošača energije na kojeg otpada 20,3 posto svjetske potražnje, u usporedbi s 19 posto za SAD, navodi se u izvještaju.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u julu 2010. je izvijestila da je Kina je postala najveći svjetski potrošač energije, iako su kineski dužnosnici insistirali da njihova zemlja još uvijek zaostaje za Sjedinjenim Državama.

Kina je daleko najveći svjetski potrošač ugljena, i na nju otpada 48 posto potrošnje. Sjedinjene Države i dalje imaju najveću žeđ za naftom s 21 posto svjetske potražnje, što je dvostruko više od potrošnje u Kini.