biznis
0

Sve veći značaj Kine u globalnoj privredi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pojedini američki ekonomisti, objašnjavajući suštinske promjene koje su se u protekloj deceniji dogodile u međunarodnoj privredi, se pozivaju na popularnu igru "Monopol".

"Kad bi globalna ekonomija bila 'Monopol', Kina bi imala najveću zalihu gotovine. Sjedinjene Američke Države, s jednom četvrtinom cjelokupne svjetske proizvodnje, imale bi najviše imovine. Međutim, budući da od svakog dolara koji potroše čak 40 centi pozajmljuju od Kine, veći dio te imovine bio bi u kineskom vlasništvu", primjetio je Domeniko Lombardi, međunarodni monetarni stručnjak strateškog instituta Brookings u Washingtonu.

Narodna Republika Kina, kako izvještava washingtonska radio stanica "Glas Amerike" (VoA) trenutno ima iznad tri biliona dolara u deviznim rezervama i postala je najveći zajmodavac na svjetu, pa je prešla Svjetsku banku po kreditima koji se daju zemljama u razvoju.

Kina je ostvarila izvanredan uspjeh za zemlju u kojoj je prije samo 30 godina gotovo 90 posto stanovništva živjelo u siromaštvu.

Bivši direktor Svjetske banke za NR Kinu, Yukon Huang, koji je sada viši saradnik pri washingtonskoj fondaciji Carnegie, naveo je da je ta zemlja sada druga najveća privreda (iza SAD), najveći izvoznik u svijetu (ispred Savezne Republike Njemačke), a stručnjaci prognoziraju da će postati vodeća ekonomija na svijetu u sljedećih 10 godina.

Privreda Kine raste po vrtoglavoj stopi od oko osam posto godišnje. Bez tog rasta, kaže Lombardi, globalna bi privreda bila u znatno gorem stanju nego danas.

"Rast kineske ekonomije dosta podržava rast svjetske ekonomije u cjelini", primjetio je Lombardi.

Kina u posljednje vrijeme dobija novi uticaj, između ostaloga, investirajući u Grčku jer ima na umu da bi kriza unutar euro zone mogla da potkopa njenu izvozno orijentiranu privredu, navodi VoA.

Američka nevladina organizacija (NVO) "Asia Society" navodi, pak, da su kompanije iz NR Kine posljednjih godina investirale u SAD više od 11 milijardi dolara.

"Investicije su potrebne, pogotovo sada poslije nedavnog financijskog kolapsa. Naše tržište kapitala nije kakvo je nekada bilo. Svjež novac dolazi iz Kine", kazao je stručnjak te NVO Orville Schell.

U SAD, međutim, Državni odbor za strana ulaganja procjenjuje rizik po nacionalnu sigurnosti te države prije nego što strancima dozvoli ulaganje.

VoA prenosi kako je Shu Lu Mei iz konzulata Kine u Los Angelesu izjavila da ulagači iz njene domovine smatraju da je ovaj odbor pretjerano restriktivan.

"Neke od velikih kompanija još se pribojavaju investiranja u SAD jer očekuju da će biti odbijene", kazala je ona.

Uprkos tome, "Asia Society" procjenjuje da će tokom sljedećih 10 godina kompanije i poslovni ljudi iz Kine investirati u svjetu između jednog i dva biliona dolara, a da će dobar dio tog novca biti uložen u SAD.