{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stiže zlatno doba za plin

F
7.6.2011. u 11:54
0
1
Stiže zlatno doba za plin
0
Stiže zlatno doba za plin
Foto: AP
Povećana potražnja za gorivom i paralelna povećana proizvodnja mogle bi označiti početak zlatnog doba za plin, prenose evropski mediji zaključak najnovijeg izvještaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA).
Potražnja za plinom mogla bi do 2030. godine nadmašiti onu za ugljenom i gotovo se izjednačiti s potražnjom za naftom, procjenjuju u IEA-i. Prognozu obrazlažu neizvjesnom budućnošću nuklearne energije.

Glavni pokretači rasta bit će Kina i Sjedinjene Države, predviđaju u agenciji.

"Obilna ponuda, snažna tržišta u nastajanju i neizvjesnost u vezi s nuklearnom energijom ukazuju na istaknutu ulogu plina u međunarodnoj energetskoj mješavini", stoji u izvještaju, prenose agencije.

Kina će u narednim godinama nastojati koristiti čišće energente i to će vjerojatno značajno povećati potražnju za plinom.

"Od ukupno 20 najzagađenijih gradova u svijetu njih čak 16 nalazi se u Kini, pri čemu je zagađenje uglavnom povezano s proizvodnjom struje u termoelektranama", tumači Faith Birol iz IEA-e.

"Zato Kina ulaže napore da plin dobrim dijelom zamijeni ugljen u proizvodnji električne energije", dodao je.

Kina trenutno troši gotovo istu količinu plina kao i Njemačka, ali s obzirom na potencijal za rast njena bi potrošnja do 2035. mogla nadmašiti onu cijele Evropske unije.

Što se tiče potražnje u SAD-u, u IEA-i navode očekivanja da će 60 posto tamošnjih termoelektrana biti zatvoreno u idućih 20 godina.

"Velike su šanse da će značajan dio tih elektrana namijeniti one s pogonom na plin", kazao je Birol.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: