Kina: Pogubljena dužnosnica zbog korupcije

F
FENA
10.11.2011. u 14:08
0
5
Kina: Pogubljena dužnosnica zbog korupcije
0
Kina: Pogubljena dužnosnica zbog korupcije Luo Yaping
Jedna kineska dužnosnica je pogubljena zbog sticanja 145 miliona juana (23 miliona američkih dolara) od mita i nezakonitog bogaćenja, pišu kineski mediji.
Luo Yaping (50) bila je na čelu ureda za zemljišne poslove u Fushunu na sjeveroistoku Kine, što nije posebno visoki položaj, ali ga je svejedno uspjela iskoristiti kako bi iz njega izvukla ličnu korist.

Njene malverzacije bile su vezane za razvoj zemljišta, otkup i kompenzaciju, piše China News Service. Luo je stekla 22 zemljišna posjeda u Fushunu, gradu u kojem su zatvaranje rudnika i tvornica izazvali proteste proteklih godina. Luo je pogubljena u srijedu.

Čelnik antikorupcijske agencije vladajuće Komunističke partije izjavio je da je zločin koji je Luo počinila uključivao "najnižeg dužnosnika, najveći iznos, i najgora sredstva", prenosi China News Service.

Kineski čelnici pokušavaju ukrotiti grozničavi rast cijena zemljišta i nezadovoljstvo zbog ilegalnog dolaska u posjed zemljišta, a to što je Luo radila ilustrira probleme koji su nastali kada su dužnosnici dobili velike ovlasti oko zemljišnih transakcija.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: