Svijet
0

Kineskoj bogatašici smrtna kazna zbog prevare

FENA
Wu Ying
Wu Ying
Provincijski vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu biznismenki koja je nekada bila među najbogatijim ženama Kine, a osuđena je zbog prevara od 380 miliona juana (60 miliona dolara), prenose u četvrtak državni mediji.

Vrhovni sud istočne provincije Zhejiang u srijedu je odbacio žalbu Wu Ying, bivše vlasnice Bense Holding Group, koja je osuđena zbog nedozvoljenih prikupljanja sredstava preko piramidalnih fondova, objavio je list Šangajski dnevnik.

Wu je na listi nezavisnog magazina Hurun bila šesta najbogatija žena Kine 2006. godine. Njena privatna kompanija Bense imala je poslove od hotela do građevinskog materijala, navela je agencija Xinhua.

Wu je prikupljala novac obećavajući investitorima kamate i do 80 posto godišnje, a onda koristila ta sredstva za otplatu dugova. Ona je na taj način prikupila više od 700 miliona juana (110 miliona dolara) između 2005. i 2007.

U presudi sud je istakao da je ona zaslužila "najstrožu" kaznu s obziroma na iznos pronevjerenih fondova.

Prema kineskom zakonodavstvu o smrtnoj presudi Wu još treba da odluči Vrhovni narodni sud Kine.

Vlasti su uhapsile Wu 2007. godine. Ona je na prvostepenom sudu osuđena u decembru 2009. a poslije žalbe ponovo joj je suđeno aprila prošle godine.

Zabrinute zbog dužničke krize i nelegalnih finansijskih poslova, kineske vlasti su prošle godine provele veliku akciju protiv privatnih zelenaša, koji su se naročito namnožili u Zhejiangu, nekada koljevci privatnog preduzetništva.

U nedostatku kapitala i zbog restriktivne politike državnih banaka, privatne kompanije su se okrenule privatnim zajmodavcima koji su posuđivali novac pod nepovoljnim uslovima.