Svijet šokiran
0

VIDEO / Preminula djevojčica Wang Yue koju su pregazila dva kombija

SRNA
Dvogodišnja djevojčica Wang Yue, koju su pregazila dva različita vozila a potom su je ignorisali prolaznici u gradu Foshanu, preminula je u bolnici, javili su danas kineski mediji.

Ovaj slučaj izazvao je veliko nezadovoljstvo u kineskoj i široj javnosti pošto je čitav događaj zabilježen na nadzornim kamerama zbog čega mnogi smatraju da je u pitanju nemoralnost modernog društva.

Kineski mediji navode da su bili neuspješni svi napori da se spasi djevojčica. Kineska novinska agencija ističe da je dijete preminulo usljed prekida rada moždanih funkcija.

Uhapšena su oba vozača, koja su pregazila djevojčicu, ali brojni korisnici interneta kritikuju ravnodušnost ljudi, koji su nezainteresovano prolazili pored teško povrijeđene djevojčice.

Na snimku nadzornih kamera zabilježenom 13. oktobra i koji je emitovala državna televizijska stanica vidi se da su djevojčicu udarila dva kombija i da su je vozači ostavili da iskrvari na ulici grada Foshana u provinciji Guangdong na jugu Kine.

Više od deset ljudi prošlo je pješice ili na biciklima pored povrijeđene djevojčice u narednih sedam minuta nakon čega ju je udario drugi kombi. Naposljetku je djevojčicu sa ulice sklonila žena, prije nego što se pojavila majka nastradalog djeteta.

Kineski ekonomski procvat i sve veće socijalne razlike izazvale su promjene u društvenim vrijednostima zbog čega se u brojnim komentarima na internetu navodi da je "materijalizam zamijenio moral".
Xinhua navodi da je djevojčicin otac nakon nesreće dobio 42.000 dolara pomoći za liječenje male Yue, dok su neprestano stizale donacije iz cijele Kine ali i svijeta.

Brojni Kinezi oklijevaju da pomognu ljudima, koji su u nevolji iz strahovanja da bi mogli biti okrivljeni. Veliki broj sudskih tužbi okončan je tako da su "dobri Samarićani" morali da plate visoke novčane kazne odštete ljudima kojima su pružili pomoć.