|

Kina pod pritiskom da prihvati dogovor G-20 o disbalansu

Kina pod pritiskom da prihvati dogovor G-20 o disbalansu
0
F
FENA
19.2.2011. u 16:25
6
komentara
0

dijeljenja
Kina pod pritiskom da prihvati dogovor G-20 o disbalansu
Ministri finansija vodećih svjetskih privreda, okupljeni na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i onih s brzim rastom, koristili su u subotu i pritiske kako bi Kina pristala na uvođenje mjera za uočavanje opasnih neravnoteža u globalnoj privredi.
Njemački ministar finansija Wolfgang Scheuble je jutros, nakon razgovora do kasno u noć s kineskim kolegom Xie Hsiuyenom, izjavio kako ima utisak "da je Kina svjesna svoje odgovornosti u svijetu. Na tu zemlju također značajno utječe razvoj situacije na globalnom nivou", prenosi AP.

Francuska, koja ove godine predsjedava G-20, zatražila je od ministra finansija i guvernera centralnih banaka zemalja članica da na dvodnevnom sastanku, koji se danas završava u Parizu, osmisle listu indikatora za utvrđivanje ekonomskih disbalansa.

Razgovori se uglavnom vode oko pet indikatora: tekućeg platnog bilansa, realnih efektivnih kursnih stopa i deviznih rezervi, kao i nivoa javnog i privatnog duga.

Najveće svjetske privrede pokušavaju da uvjere zvanični Peking da primijeni makar prvi korak u rješenju problema neravnoteže, za koju većina ekonomista tvrdi da je bila ne samo ključni uzrok nedavne finansijske krize nego i da predstavlja veliku prepreku na putu oporavka globalne privrede.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...