Postignut sporazum
0

G20 prevladao razlike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija i bankari najvećih razvijenih i privreda u razvoju (G20) proteklog su vikenda na sastanku u Parizu prevladali međusobne razlike i postigli sporazum o tome koje privredne pokazatelje koristiti pri procjeni i suočavanju s privrednim neravnotežama koji su temeljni uzrok svjetskih kriza.

Taj sporazum, postignut nakon što je prevladano prvobitno protivljenje Kine, predstavlja "prvi korak" u smjeru korekcije neravnoteža radi ponovnog vraćanja globalne privrede na put uravnoteženijeg rasta i prosperiteta, kazala je francuska ministrica privrede Christine Lagarde, koja je predsjedavala sastankom.

O pokazateljima se vodila duga rasprava, kazala je Lagarde, dok se Kina, osjetljiva na svoju politiku valutnih kurseva i trgovinsku bilancu, do posljednjeg trenutka protivila nizu mjera.

"Nije bilo lako", kazala je Lagarde nakon dvodnevnog sastanka, prvog od kad je Francuska preuzela čelništvo u G20.

Razmišljalo se o nizu pokazatelja koji bi se koristili za procjenu neravnoteža unutar i između zemalja, a koji će predstavljati temelje preporuka razvoja privredne politike usmjerene na izbjegavanje ponavljanja problema koji su uzrokovali finansijsku krizu 2008.

Konsenzus je brzo postignut po pitanju internih pokazatelja javnog deficita i zaduženosti, te nivoa privatne štednje i zaduženosti.

Neslaganje se razvilo oko pitanja vanjskih pokazatelja, oko kojih je u konačnici postignut niz kompromisa.

U saopćenju za javnost navodi se da će se po pitanju procjene trgovinskih neravnoteža i protoka ulaganja posebno pratiti "kretanja valutnih kurseva, te fiskalne, monetarne i ostale politike".

To sugerira da će valutni kursevi biti uzeti u obzir samo u širem političkom kontekstu, na čemu je vlada u Pekingu insistirala od početka, ali je nailazila na oštro protivljenje zapadnih vlada.

Pitanje deviznih rezervi nije direktno spomenuto, uprkos zahtjevu zapadnih zemalja, te je ministrica Lagarde potvrdila da se od toga odustalo.