Kako je počela pandemija?
18

Kina objavila dugoočekivane rezultate istraživanja o porijeklu koronavirusa

B. R.
Pijaca Huanan (Foto: EPA-EFE)
Pijaca Huanan (Foto: EPA-EFE)
Kina je objavila rezultate analize uzoraka koronavirusa, koji su prije tri godine uzeti na pijaci morske hrane i divljih životinja Huanan u gradu Wuhan.

Ova pijaca je od početka pandemije bila u središtu istraživanja porijekla koronavirusa. Međutim, ovo je prvo recenzirano istraživanje porijekla. Povezivanjem virusa sa životinjama koje se prodaju na pijaci moglo bi se doći do novih saznanja.

Utvrđeno je da su uzorci bili pozitivni na virus koji je sadržavao genetski materijal divljih životinja. Pojedini naučnici smatraju da je to još jedan dokaz da se virus prenio sa životinje na čovjeka.

No, drugi pozivaju na oprez u tumačenju rezultata, pa i zbog toga što ostaje nepoznato zašto su bile potrebne tri godine kako bi se objavio genetski sadržaj uzoraka. Postoji i teorija da je koronavirus slučajno dospio iz laboratorija u Wuhanu.

Ne postoji konačan dokaz

Kineski istraživački tim je u februaru prošle godine objavio prve rezultate istraživanja, ali tada su izostali podaci o genetskom sadržaju. Međunarodna grupa istraživača je prošli mjesec objavila rezultate analize uzoraka sa spomenute pijace.

Studijom, koja je objavljena u naučnom časopisu Nature, tretirani su uzorci sa pijačnih tezgi, iz kaveza za životinje i uređaja koji se koriste na pijaci.

Kinezi su utvrdili da su pojedini uzorci, uzeti na mjestima na kojima su se prodavale divlje životinje, bili pozitivni na koronavirus. Ukazali su da su životinje, koje su osjetljive na ovaj virus, posebno rakunski psi, živi prodavani na mjestima sa kojih su uzeti uzroci.

No, naglasili su da njihova otkrića nisu konačan dokaz o tome kako je pandemija počela. Kako su poručili, uzorcima se ne može dokazati da su životinje zaista bile zaražene. Postoji mogućnost da je čovjek donio virus na pijacu, a ne životinja.

Mišljenje virologa

Profesor Univerziteta u Glasgowu David Robertson je virolog koji je od početka pandemije uključen u istraživanje genetskog porijekla koronavirusa. Za njega je najvažnije to što su Kinezi objavili podatke koji drugima mogu poslužiti za dalja istraživanja. Prema njegovim riječima, sadržaj uzoraka je uvjerljiv dokaz da su životinje vjerovatno bile zaražene koronavirusom.

"Kada to dovedete u vezu s tim da su prvi slučajevi koronavirusa u Wuhanu povezani s pijacom, to je snažan dokaz da je virus prenesen sa životinje na pijaci", izjavio je Robertson za BBC.

Američki navodi

Kina je objavila rezultate istaživanja o porijeklu koronavirusa u trenutku kada su među američkim vlastima sve učestalije indicije da je virus dospio iz laboratorija.

Kineske vlasti negiraju da je nastao u nekoj od naučnih institucija, ali FBI i Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država vjeruju da je najizglednije da se upravo to desilo.

Pojedine američke institucije ne misle tako, dok FBI optužuje Peking da nastoji učinit sve kako bi prikrio da je virus dospio iz laboratorija. FBI nije javno objavio svoja saznanja, što frustrira neke naučnike.