Svijet
0

Kina demantirala američke optužbe za špijunažu

Anadolija
Kina je negirala američke optužbe u vezi sa umiješanosti vlade i vojske Kine u cyber napade i špijunažu američkih institucija i kompanija, a zvaničnik Vojne akademije Kineske narodnooslobodilačke vojske Vang Shincun je izjavio da je riječ o "neosnovanim i neodgovornim" optužbama koje pokazuju "američko nepovjerenje prema Kini".

Istakavši da se nalazimo u tehnološki razvijenoj eri u kojoj je cyber tehnologija prijetnja cijeloj javnosti, Vang je kazao da je i Kina, kao i SAD, žrtva cyber napada i špijunaže.

Još jedan visoki vojni zvaničnik Kine Yao Yuncu je komentarisao američke optužbe i okarakterizirao ih "besmislenim". On je kazao da bi, umjesto što optužuje Kinu, SAD trebale razmišljati o zajedničkoj partnerskoj borbi protiv cyber napada.

Zvanični Peking je također negirao navode jučer objavljenog američkog izvještaja u kojem se navodi da je kineska vojska razvila siber špijunažu. U saopćenju kineskog vrha se demantira tvrdnja američkog Ministarstva odbrane da je razvojem cyber špijunaže Kina modernizirala i razvila svoju vojnu moć.

Glasnogovornik kineske vlade Hua je istakao da Kina i SAD sarađuju na polju borbe protiv cyber napada i kazao da američke optužbe štete nastavku saradnje i dijalogu između dvije zemlje.