{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oborena baza podataka Vlade SAD-a za internet sigurnost

15.3.2013. u 10:00
1
5
Oborena baza podataka Vlade SAD-a za internet sigurnost
1
Oborena baza podataka Vlade SAD-a za internet sigurnost
Baza podataka Vlade SAD-a, koja pohranjuje viruse i informacije o cyber napadima, oborena je nakon otkrivanja hakerskog napada na njene servere. Ova baza podataka napravljena je kako bi pružila rana upozorenja o infiltraciji novih virusa na internet, piše Russia Today.
Na Nacionalnu bazu podataka o ranjivosti (NVD), koja se nalazi u okviru Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST), Amerikanci gledaju kao na "Bibliju virusa" i informacija o zloćudnom softveru. Njihova stranica oborena je 8. marta, nakon otkrića zloćudnog softvera na dva servera.

"NIST-ov firewall otkrio je sumnjive aktivnosti i preduzeo korake kako bi blokirao neobičan protok podataka ka internetu“, rekla je Gail Porter, glasnogovornica NIST-a.

Softver koji je izazvao obaranje stranice iskoristio je ranjivosti u Adobe ColdFusionu i infiltrirao se u NDV. Oba servera bila su zaražena najmanje dva mjeseca prije nego ih je firewall otkrio. Adobe je sada izdao zakrpu za svoj softver, piše Register.

"Trenutno nema dokaza da je NVD ili bilo koja druga NIST-ova javna stranica sadržala ili bila korištena za širenje softvera“, rekla je Porter i najavila da će serveri biti vraćeni u funkciju čim prije.

Prijetnja hakerskim napadima na američke industrijske i vladine strukture postala je rastući problem posljednjih mjeseci. Tom Donilon, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, u ponedjeljak je preklinjao kineske vlasti da zaustave hakere u svojoj zemlji i prekinu industrijsku špijunažu i provaljivanje u američke sisteme.

Reakcija Washingtona uslijedila je nakon studije o procjeni opasnosti, koja je zaključila da je elitna vojna grupa kineskih hakera, Jedinica 61398 Narodne oslobodilačke armije, umiješana u cyber špijunažu. U posljednjih sedam godina, oni su upali u 141 kompaniju, uključujući i one vitalne za nacionalnu sigurnost SAD.

Studija je izašla zajedno sa otkrićima nekoliko desetaka američkih kompanija o ilegalnim upadima na njihove servere. Facebook i Apple kažu da su hakeri zaobišli njihove sisteme, dok The New York Times i Wall Street Journal ukazuju na to da je Peking upao u njihove mreže kako bi vodio evidenciju o novinarima koji pišu o Kini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: