Svijet
0

Pentagon zvanično optužio Kinu za hakerske napade i pokušaj krađe podataka

Klix.ba
Kineska vlada i vojska ciljale su kompjutere Vlade SAD-a kao dio cyber špijunske kampanje, izvijestile su Sjedinjene Američke Države u novom izvještaju.

Upadi su fokusirani na prikupljanje podataka američke diplomatije, ekonomije i sektora odbrane, koji bi bili korisni za kineski program odbrane, navodi se u izvještaju.

Ovo je prvi Pentagonov izvještaj o napadima koji je direktno povezan s kineskom vladom.

Kina je uvijek negirala hakerske napade te izjavljivala kako je žrtva istih takvih napada.

Pentagonov izvještaj kritikuje nedostatak transparentnosti u kineskom vojnom programu modernizacije i troškova odbrane.

"U 2012. godini veliki broj kompjuterskih sistema širom svijeta, uključujući one koje posjeduje američka vlada, bili su meta napada, a neki od tih su direktno pripisani kineskoj vladi i vojsci.

Napadi su bili fokusirani na "izlazne informacije", koje bi mogle biti od koristi kineskoj odbrambenoj industriji i industriji visoke tehnologije, te vojne planove, navodi se u izvještaju.

Iako je Kina negirala povezanost, američka firma za cyber sigurnost Mandiant izjavila je kako je povezala stotine podataka koji se odnose na napade još od 2004. godine sa kineskim hakerskim timom koji je bio povezan sa stranicom vojske u Šangaju.

U izvještaju Penatgon kritikuje i manjak transparentnosti Kine o vojnim kapacitetima i napretku.

Kina je u martu objavila kako je vojni budžet uvećan za 10,4 posto, ali ne i svrhu. Pentagon sumnja da je riječ o razvoju oružja, ali onog za sistemske cyber napade.