Svijet
9

Kina: Američki ratni brod je ilegalno ušao u naše vode

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski zvaničnici kritikovali su SAD jer je njihov ratni brod prošao nedaleko od kineskih vještačkih ostrva u Južnom kineskom moru. Istaknuto je da taj potez narušava suverenitet Kine.

Kineske vlasti su saopćile da američki ratni brod nije imao potrebnu dozvolu za ulazak u njihove teritorijalne vode. S druge strane SAD ističe kako je ratni brod u kineskim vodama ustvari dio slobodnog navigacijskog programa.

Glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova Lu Kang kazao je da se Kina protivi svakoj vrsti slobodne plovidbe preko njenih teritorijalnih voda. On je dodao da je ratni brod bio upozoren da uplovljavaju u vode za koje nemaju dozvolu.

Američki sekretar odbrane Ash Carter potvrdio je da je njihov ratni brod prošao 12 milja od vještačkih ostrva koje gradi Kina. Amerikanci to opravdavaju kao rutinske operacije u skladu sa međunarodnim pravom.

U suštini ključni spor između Kine i SAD-a je u gradnju vještačkih jezera u Južnom kineskom moru, gdje Amerikanci optužuju Kinu da gradi aerodrome na ostrvima koja se nalaze u međunarodnim vodama i da želi militarizovati ostrva.

Kina je negirala te optužbe, a na sporna ostrva prava polažu još i Malezija, Tajvan, Filipini, Vijetnam i Bruneji. Kina tvrdi da ima suverenitet nad cijelim Južnim morem, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom. Strahuje se da Kina gradnjom aerodroma na vještačkim ostrvima želi preuzeti potpunu kontrolu nad Južnim kineskim morem. Iako je riječ o malim otocima tenzije između SAD-a i Kine su sve veće.

Kina je optužila SAD zbog ilegalnih vojnih vježbi na tom području.