Svijet
7

Kinezi uputili žalbu: Američki vojni avioni "zalutali" u kineski zračni prostor

Klix.ba
Kineske vlasti se ponovo žale da su SAD ugrozile zračni prostor Kine tako što su američki vojni avioni letjeli veoma blizu vještačkih otoka koji se nalaze u Južnom kineskom moru.

Ovog puta je do problema došlo kada su američki vojnni avioni "zalutali" u zabranjenu zonu leta u blizini otoka, naveo je zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

Piloti nisu željeli prići bliže otocima od 12 nautičkih milja, a let nije bio dio misije "sloboda plovidbe" kao što je to bio slučaj krajem oktobra, kada su Amerikanci prvi put narušili kineski prostor. U toj operaciji su SAD poslale ratni brod USS Lassen veoma blizu kineskih vještačkih otoka. Brod je ušao u područje koje se smatra kineskom suverenom teritorijom.

Kinesko ministarstvo odbrane je optužilo SAD da ovim letom žele "pokazati mišiće". Navedeno je da su 10. decembra primijećena dva vojna aviona B-52.

"Ovaj potez SAD-a je ozbiljna vojna provokacija koja komplicira i militarizira regionalnu situaciju u Južnom kineskom moru. Zahtijevamo od SAD-a da poduzme mjere i spriječi ponavljanje ovakvih događaja kako bi se izbjeglo narušavanje vojnih odnosa između dvije zemlje", saopćilo je kinesko ministarstvo odbrane.

Američki zvaničnik je rekao da su avioni B-52 obavljali vježbu u cilju održavanja spretnosti i demonstriranje odluke da Amerikanci lete, plove i djeluju tamo gdje je to dozvoljeno međunarodnim zakonom.

Tenzije su podignute kada je Kina prisvojila dio teritorije i napravila otoke na kojima su aerodromi, svjetionici i luke. Izgradnja otoka je narušila odnose sa Amerikancima, koji nerijetko plove i lete u blizini otoka pozivajući se na međunarodni zakon.

U maju su američki avioni letjeli iznad otoka, nakon čega su dobili upozorenje kineske mornarice. U oktobru se dogodio incident s ratnim brodom USS Lassen.

Zbog kineskih otoka su se žalile i susjedne zemlje među kojima su Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam, zemlje koje također vode sporove zbog lanca otoka u Južnom kineskom moru.