Novi lider Sj. Koreje bio loš učenik
0

Kim Jong-una škola nije zanimala ni blizu koliko košarka i igrice

Sarajevo-x.com
Nasljednik Kim Jong-un
Nasljednik Kim Jong-un
Kim Jong-un, nasljednik sjevernokorejskog diktatora Kima Jong-ila i novi lider Sjeverne Koreje nije bio oličenje inteligencije, piše Daily Mail.

Najmlađi sin Kima Jong-ila protraćio je godine svog školovanja igrajući kompjuterske igrice i košarku. 28-godišnjak dječačkog lica prvi je put iz očeve sjene izašao u septembru prošle godine kada je u Pyongyangu prisustvovao svečanom obilježavanju 65. godišnjice vladajuće partije.

Svijet će tek vidjeti da li mu je izloženost vrijednostima zapadne civilizacije tokom školovanja u Švicarskoj usadila demokratske vrijednosti koje bi njegovu napaćenu zemlju vratile na međunarodnu scenu nakon godina izolacije.

No, budućnost ne izgleda blistavo, piše Daily Mail, jer unatoč hiljadama funti potrošenih na školovanje u privatnoj školi u Švicarskoj, Kim Jong-un nije uspio dobiti diplomu ni o završenoj srednjoj školi.

Kada je s 15 godina došao u Međunarodnu školu u Bernu u Nike tenisicama i jeans hlačama, osoblje škole predstavilo ga je kao Un Paka, sina diplomate iz Sjeverne Koreje.

Kim Jong-un se vrlo brzo sprijateljio sa sinom portugalskog diplomate Joaom Micaelom.

"Nismo bili najgluplji, ali ni najpametniji u razredu", kazao je Joao koji danas radi kao kuhar.

Un se trudio doći do izražaja, no nije najbolje vladao njemačkim jezikom i uzrujavalo ga je što nije mogao adekvatno odgovoriti na pitanja i sudjelovati u raspravi. Sramio se zbog toga pa su ga nastavnici ostavljali na miru.

Kim Jong-un sa školskim kolegama u Švicarskoj
Kim Jong-un sa školskim kolegama u Švicarskoj
"Napustio je školu bez ikakvih rezultata. Od učenja je više bio zainteresiran za fudbal i košarku", kazao je Joao. Doduše, u matematici je briljirao, ali tu završavaju njegovi pozitivni školski rezultati.

"Kada je došao u školu, njegov engleski je bio veoma loš. Imao je jak naglasak pa je morao uzimati dodatne časove. Vremenom se njegov engleski poboljšavao, ali nikad nije bio sjajan. S njemačkim jezikom se stalno borio i nikada ga nije savladao", tvrdi jedan njegov kolega.

Kim Jong-un, koji je bio veliki obožavatelj legendarnog Michaela Jordana, na terenu se pokazao kao dobar igrač.

Jedne prilike ga je školsko osoblje uhvatilo sa pornografskim časopisom u školskoj torbi. Školu je napustio iznenada, a izvori tvrde da je njegovom ocu dosadilo da plaća školarinu za njegovo obrazovanje za koje je mislio da ne vodi nigdje.

Kim Jong-Un je u Švicarskoj živio u prostranom stanu u rezidencijalnom dijelu grada. Imao je vlastitog kuhara, vozača i privatnog učitelja. Stan je bio opremljen televizijom, videorekorderom i Play Station igricama.

"O domovini je rijetko govorio, ali sam znao da je nostalgičan. Slušao je samo sjevernokorejske pjesme, a najviše nacionalnu himnu. Mora da smo je čuli najmanje 1.000 puta. Malo prije nego što će napustiti Švicarsku priznao mi je svoju tajnu. Izvukao je sliku sebe i svog oca i kazao 'Ja nisam sin ambasadora već predsjednika Sjeverne Koreje'", ispričao je Joao.

Kada god su njegove kolege razgovarale o demokratskim načelima, pravu glasa, pravu na javno mišljenje i na važnost slobode govora, Kin Jong-un nije učestvovao u raspravi.