Kim Jong-Un se školovao u Švicarskoj?

F
FENA
19.12.2011. u 18:53
0
2
Kim Jong-Un se školovao u Švicarskoj?
0
Kim Jong-Un se školovao u Švicarskoj? Kim Jong-Un
Novi sjevernokorejski lider Kim Jong-Un, koji navodno ima 28 godina, moguće je da je proveo mladost u Švicarskoj i školovao se blizu Berna, doznaje se iz različitih izvora koji nisu zvanično potvrđeni.
U ponedjeljak je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da "nije u mogućnosti komentirati eventualnu povezanost između Kim Jong-Una i Švicarske".

Švicarski i strani mediji su objavili kako je mladi Sjevernokorejac osnovno i srednje obrazovanje dobio u dvije škole u Konfederaciji. Prva je bila privatna međunarodna škola u Guemlingenu, a zatim državna u Liebefeldu, blizu Berna.

Kada je otac Kim Jong-Una Kim Jong-Il prije dvije godine obznanio da ga je izabrao za nasljednika, mediji su požurili u Liebefeld kako bi pronašli tragove o mladićevom školovanju u jednoj državnoj školi.

Pred navalom novinara, općina Koeniz, u kojoj se nalazi škola u Liebefeldu, organizirala je konferenciju za štampu kako bi objasnila da ne može potvrditi da se mladić tu školovao.

U ponedjeljak je jedan općinski poslanik iz Koeniza izjavio za agenciju AFP da su između 1998. i 2000. godine "tri do četiri sjevernokorejska učenika bila upisana u tu školu i da je jedan od njih najprije učio jezik, a zatim se uključio u normalnu nastavu". "Taj učenik je napustio školu 2000", dodao je on.

U jednom saopćenju objavljenom 2009. godine općina Koeniz navodi da je "jedan mladi Sjevernokorejac posjećivao ovu školu od augusta 1998. do jeseni 2000. godine i da je upisan kao sin jednog službenika ambasade".

"Smatralo se da se učenik dobro integrirao, da je vrijedan i ambiciozan i zainteresiran za košarku", navodi se u saopćenju.

Jedan član osoblja iz Međunarodne škole u Bernu iz Guemlingena, gdje se korejski lider školovao od 1993. do 1998. godine, prije odlaska u školu u Liebefeldu pod imenom Chol-Pak ili Pak-chol, izjavio je u ponedjeljak agenciji AFP da ustanova "nema pravo da išta kaže na ovu temu".


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: