{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kim Jong-un: Srce mi ne prestaje treperiti zbog susreta

Klix.ba
27.4.2018. u 08:36
222
63
Kim Jong-un: Srce mi ne prestaje treperiti zbog susreta
222
Kim Jong-un: Srce mi ne prestaje treperiti zbog susreta
Foto: AFP
Nakon historijskog prelaska granice lidera Sjeverne Koreje u Južnu Koreju, Kim Jong-un je otišao u Kuću mira gdje se upisao u knjigu za goste. U knjizi je naveo: "Nova historija počinje sada. Vrijeme mira, na početku historije".
Razgovori su trajali dva sata iza zatvorenih vrata u redizajniranoj sali za sastanke. U izjavi medijima prije sastanka Kim je rekao da želi posjetiti predsjedničku Plavu kuću u Seulu."Moon je rekao Kimu da će, ukoliko dođe u Seul, vojna počasna garda biti mnogo veća od današnje. Kim je rekao da je spreman doći bilo kada", kazao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Yoon Young-chan.

Tokom rukovanja novinari su uspjeli čuti dio razgovora koji se vodio. Obojica lidera su kazala kako im je drago što su se upoznali.

"Moje srce ne prestaje treperiti zbog susreta na ovoj historijskoj lokaciji. Dirnut sam time što ste došli do vojne demokratske linije kako biste se pozdravili sa mnom", kazao je Kim.

Moon mu je rekao kako to bila hrabra odluka da dođe u ovaj prostor.
"Ovo je historijski momenat", rekao je južnokorejski predsjednik Moon.

Kimova mlađa sestra Kim Yo Jong je bila jedina žena među šest delegata koji su sjedili za pregovaračkim stolom. Vodila je zapisnik i pažljivo bilježila sve što je njen brat govorio.

Glasnogovornik Yoon kazao je kako su razgovori trajali 100 minuta i bili su iskreni i ljubazni, a ticali su se denuklearizacije. Diskutovano je o trajnom miru i načinima unaprjeđenja odnosa.

Također, kazao je da se Kim izvinio za zbog remećenja sna Južnokorejaca nuklearnim testovima prošle godine.

"Više nećemo remetiti vaš san u ranim jutarnjim satima", rekao je Kim misleći na obećanje koje je dao da će prestati izvoditi nuklearne testove.

Moon je ocijenio razgovor odličnim te dodao da je on dar svijetu.

Kimova supruga Ri Sol-ju stiže večeras kada će biti organizovana gala večera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: