Dobro su sarađivali
1

Kim Jong-un se zahvalio Moonu, njegov nasljednik će biti "oštriji" prema Sjevernoj Koreji

D. B.
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un poslao je pismo odlazećem predsjedniku Južne Koreje Moonu Jae-inu.

Kim se Moonu zahvalio za "historijski rad" na poboljšanju odnosa između dvije susjedne zemlje.

Moon s dužnosti odlazi narednog mjeseca, a zamijenit će ga konzervativac Yoon Suk-yeol, koji je već najavio oštriji pristup prema Sjevernoj Koreji.

"Kim Jong-un cijeni napore koje je uložio Moon Jae-in za veliku svrhu do posljednjih dana njegovog mandata", prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kolegi je Kim odao počast zbog "historijskih" zajedničkih izjava koje su dale nadu za budućnost cijele nacije.

"Razmjena ličnih pisama između lidera Sjeverne i Južne Koreje je izraz njihovog dubokog povjerenja", navela je KCNA.

Moon se nekoliko puta sastao s Kimom. Godine 2018. je postao prvi južnokorejski predsjednik koji je posjetio Pyongyang u više od deset godina te prvi lider iz Seoula koji je održao govor sjevernokorejskoj javnosti. Također je pomogao u organizaciji historijskih sastanaka između Kima i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018. i 2019. godine.

Moonov ured je potvrdio razmjenu "pisama prijateljstva"

"Era sukoba treba biti prevaziđena dijalogom", poručio je Moon.

Pisma su razmijenjena u vrijeme povećana tenzija na Korejskom poluotoku. Pyongyang je testirao nekoliko projektila u proteklim mjesecima, a u martu je saopćeno da je lansiran najveći interkontinentalni balistički projektil Hwasong-17 koji može pogoditi mete u SAD-u.

Bijela kuća je osudila lansiranje projektila te optužila Sjevernu Koreju za destabilizacijzu sigurnosne situacije u regiji. Seoul je također testirao svoj projektil krajem marta kao odgovor na test u Sjevernoj Koreji

Za razliku od Moonove Demokratske partije Koreje, Yoonova Partija narodne moći ima oštriji stav prema Sjevernoj Koreji. On je Pyongyang nazvao "glavnim neprijateljem" njegove zemlje.

Tokom Yoonove kampanje, njegov savjetnik Park Jin je rekao da je novi predsjednik zatražio povratak američkih podmornica i nuklearnih bombardera na Korejski poluotok, kao i "normalizaciju" američko-južnokorejskih vojnih vježbi koje su umanjene u vrijeme Moonovog mandata.