{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kim Dotcom na korak od izručenja američkim vlastima

1.3.2013. u 17:08
12
18
Kim Dotcom na korak od izručenja američkim vlastima
12
Kim Dotcom na korak od izručenja američkim vlastima
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Američki tužioci dobili su sudsku bitku sa Novim Zelandom za izručenje osnivača servisa za dijeljenje podataka Megaupload – Kima Dotcoma i trojice njegovih kolega optuženih za olakšavanje masovnih povreda autorskih prava na svojoj (sada ugašenoj) internet stranici, piše Daily Mail.
Žalbeni sud poništio je raniju odluku koja bi dozvolila Dotcomu i ostalima otvoren pristup dokazima u slučaju protiv njih, a za vrijeme njihove rasprave o izručenju, koja je zakazana za avgust ove godine. Žalbeni sud je presudio da bi opsežno razotkrivanje usporilo proces i da je sažetak američkog slučaja dovoljan.

Dotcom tvrdi da je nevin i da se ne može smatrati odgovornim za one koji su njegovu stranicu koristili kako bi nezakonito "skidali" muziku ili filmove.

Američki tužioci traže izručenje i Finna Batatoa, Mathiasa Ortmanna i Brama van der Kolka, ljudi koji su obavljali više funkcije u Megauploadu prije nego su ga američke vlasti ugasile prošle godine.

Paul Davison, jedan od Dotcomovih advokata, rekao je kako je planirao žalbu Vrhovnom sudu Novog Zelanda. Dotcomov pravni tim prvo mora podnijeti zahtjev sudu, koji će onda odlučiti da li žalba ima dovoljne osnove za nastavak.

U svojoj odluci, Žalbeni sud je presudio da potpuno otkrivanje dokaza nije potrebno za ročište o izručenju, jer ročište nije mjesto za utvrđivanje krivice. Sud je istakao da je pravna obaveza ka SAD-u dovoljan dokaz o valjanosti slučaja.

Sud je također utvrdio da su ugovori o izručenju u osnovi dogovori između vlada.

"Iako sudovi igraju vitalnu ulogu u procesu, izručenje je više stvar odnosa između vlada", presuđeno je.

Davison kaže da je razočaran odlukom suda i da je veoma važno da Dotcom dobije pristup dokumentima, uključujući i one koji bi mogli biti štetni za američki slučaj. Također je rekao da će pomoći da se dokaže da nema osnova za slučaj.
Ročište o izručenju za četvoricu kolega već je odgođeno sa marta za avgust, zahvaljujući pravnim nesuglasicama. To bi se moglo još više produžiti, ukoliko Vrhovni sud prihvati narednu žalbu.

Dotcom će, u iščekivanju ročišta, ostati na slobodi uz jamčevinu. U januaru, na godišnjicu njegovog hapšenja, pokrenuo je novu stranicu za dijeljenje podataka, nazvanu jednostavno Mega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: