Starta nasljednik Megauploada
63

Kim Dotcom: S novim Mega vas vodimo u budućnost

Klix.ba
Kim Dotcom ispred scene na kojoj će biti pokrenut Mega (Foto: Instagram)
Kim Dotcom ispred scene na kojoj će biti pokrenut Mega (Foto: Instagram)
Internet tajkun Kim Dotcom će u nedjelju iz svoje vile u Aucklandu lansirati novu stranicu za dijeljenje fileova, tačno godinu otkako je uhapšen zbog najvećeg slučaja piratstva na svijetu.

Dotcomov novi poduhvat, mega.co.nz, ima za cilj ponoviti uspjeh njegovog Megaupload carstva, koji je imao 50 miliona posjetitelja dnevno, a četiri posto kompletnog internet prometa odvijalo se na njemu.

Dok američke vlasti traže njegovo izručenje zbog niza optužbi, uključujući pranje novca, reketiranje i autorsku krađu, 38-godišnjak rođen kao Kim Schmitz ostaje na slobodi uz kauciju.

Dotcom odbacuje sve optužbe za zloupotrebe zbog kojih bi mogao biti osuđen na 20 godina zatvora. To ga ipak nije obeshrabrilo da pokrene novu stranicu za dijeljenje fileova koja će se zvati Mega.

"Mislim da ćete biti veoma zadovoljni novim Mega, to je kao putovanje kroz vrijeme. Odvest ćemo vas u budućnost!", napisao je Dotcom danas na svom Twitter profilu.

Obećao je epsko lansiranje nove stranice, a u Aucklandu će događaj promovirati tako što će se preobući u lik iz mjuzikla Willy Wonka i u lokalnoj prodavnici dijeliti sladoled sa skrivenim zlatnim ulaznicama za svečano pokretanje stranice Mega.

Iako se detalji nove stranice još uvijek kriju, poznato je da će koristiti vrhunske metode šifriranja, tako da će samo korisnici znati šta skidaju, ne i administratori.

To bi u teoriji spriječilo vlasti da optužuju administratore da svjesno podstiču online piratstvo.

Dotcom je rekao da će Mega ponuditi korisnicima 50 GB slobodnog prostora za pohranu podataka, ali sve ostalo ostaje obavijeno velom tajne do nedjelje.

Kada su ga uhapsili prošle godine, policajci su zaplijenili više od deset luksuznih automobila, vrijedna umjetnička djela i oružje. Njegovi bankovni računi su zamrznuti, a u zatvoru je proveo više od mjesec dana.

Ročište za izručenje u SAD zakazano je za august.