Svijet
0

Kerry najavio proširenje koalicije u okviru borbe protiv IDIL-a

Anadolija
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država John Kerry otkrio je da će u narednih nekoliko dana biti proširena međunarodna koalicija protiv terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanaka s premijerom Iraka Haydarom al-Ibadijem i ministrom vanjskih poslova ove zemlje Ibrahimom al-Jaferijem, Kerry je održao konferenciju za novinare.

Šef američke diplomatije je kazao da blizu 40 zemalja učestvuje u borbi protiv IDIL-a, dodavši da se neće zaustaviti samo sa zračnim napadima.

"Neprihvatljivo da IDIL uopšte nastavi postojati. IDIL je prijetnja i za Irak, a i za cijeli svijet. Udružujemo snage kako bismo formirali savez i poduzimali zajedničke korake. Ojačat ćemo snage sigurnosti u Iraku protiv IDIL-a. Sada je vrijeme međunarodne saradnje. Moramo zajedno raditi, formirati stavove i reći 'dosta' ovoj terorističkoj organizaciji. Ova grupa, koja ne poštuje ničije vrijednosti i nikakve zakone, mora biti zaustavljena. Svi smo gledali kako ubijaju više hiljada ljudi i moramo im staviti do znanja da to međunarodna zajednica neće prihvatiti“, izjavio je Kerry.

On je rekao kako Irak nije uputio zahtjev za raspoređivanje američkih vojnika na teritoriji ove zemlje. Kerry je istakao da razumije iračke vlasti, te podsjetio na riječi američkog predsjednika Baracka Obame da "neće još jednom poslati vojnike u Irak".

Nadalje, kazao je da Irak ima svoju vojnu snagu, koja je spremna na borbu. Ipak, kako je otkrio, bit će izvršeno preustrojstvo vojske, u okviru kojeg će se vojnici dodatno obučiti.

Kerry je opovrgnuo navode o tome da SAD i Iran sarađuju protiv IDIL-a, uz riječi da SAD nema namjeru sarađivati sa Iranom.