Svijet
0

Kerry: Koalicija pod američkim vodstvom oslabila je Islamsku državu

FENA
John Kerry (Foto: EPA)
John Kerry (Foto: EPA)
Koalicija pod američkim vodstvom nanijela je značajne gubitke Islamskoj državi (IDIL), izvodeći oko 1.000 zračnih udara do sada u Iraku i u Siriji, ali bi borba protiv militanata mogla potrajati godinama, izjavio je u srijedu američki državni sekretar John Kerry.

Sjedinjene Države i njihove saveznice pokrenule su zračne udare protiv Islamske države nakon što su sunitski militanti zauzeli velike površine teritorije prošlog ljeta. Iračka vojska, sunitski plemenski borci i kurdske snage otada su preoteli velike površine od militanata.

"Naš angažman će vjerovatno biti mjeren godinama ali naši napori već imaju značajne posljedice", izjavio je Kerry na početku sastanka više od 60 zemalja koje je Washington okupio kako bi uništili Islamsku državu, koja je također poznata po nazivu Daesh.

"Izveli smo skoro 1.000 zračnih misija i značajno smo smanjili čelništvo Daesha i nanijeli smo štete njegovim logističkim i operativnim kapacitetima", izjavio je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

Kerry je kazao da je momentum Islamske države u Iraku počeo da jenjava i da su iračke snage ponovo osvojile teritorije oko Mosula i u Tikritu i ojačale su sigurnost u nekim naftnim rafinerijama.

U sjevernom i zapadnom Iraku, kurdske snage se bore protiv Islamske države, dok su sunitski plemenski borci "počeli da se ukrcavaju u kolonu", dodao je Kerry.

U Siriji, kazao je, komandni objekti Islamske države su uništeni, naftna infrastruktura je oštećena a opsada pograničnog grada Kobanija je blokirana.

"Za Daesh je sada mnogo teže nego kada smo mi pokrenuli napade da okuplja borce, dobija na snazi, putuje u konvojima i pokreće ciljane napade. Nijedna jedinica Daesha ne može krenuti naprijed agresivno bez straha da neće biti napadnuta s neba", izjavio je Kerry.

SAD predsjeda sastankom koji je održan u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, ali je Kerry izjavio da to nije NATO-v skup.

Washington želi da raspravlja o političkoj koordinaciji među članicama ali su zvaničnici, ipak, bili neodređeni prema ciljevima skupa.

Kerry je pohvalio ulogu arapskih država u borbi protiv Islamske države. Osim Iraka, sastanak uključuje i predstavnike Kuvajta, Bahreina i Maroka.

Kerry, koji je održao razgovore s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem prije skupa, također je pozdravio "značajan napredak" koji je nova vlada u Bagdadu ostvarila na provedbi nacionalnog programa i u ujedinjenju protiv Islamske države.

Kerry je naveo sporazum Bagdada postignut u ovoj sedmici s Kurdima o izvozu nafte i o njegovim prihodima, kao i naređenje o oslobađanju zatvorenika koji se drže bez podizanja optužnice.