60 miliona funti
49

Kćerke predsjednika Azerbejdžana preko offshore kompanije pokušale kupiti stanove u Londonu

Klix.ba
Arzu i Leyla Aliyev
Arzu i Leyla Aliyev
Kćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva osnovale su offshore kompaniju preko koje su pokušale kupiti nekretnine u Londonu vrijedne 60 miliona funti, pišu britanski mediji.

Leyla i Arzu Aliyev, kćerke azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva, imale su namjeru kupiti dva luksuzna stana za 59,5 miliona funti. Riječ je o nekretninama koje se nalaze u blizini Buckinghamske palače.

Guardian piše kako je protiv advokata Khalida Sharifa, koji je izvršio sporne transkacije, pokrenut disciplinski postupak s obzirom na to da nije izvršio provjere koje se odnose na pranje novca, a čime je prekršio profesionalni kodeks.

Tribunal mu je izrekao kaznu u iznosu od 45 hiljada funti, kao i 40 hiljada funti sudskih troškova. Britanski mediji navode da je Sharif, koji je radio za londonsku firmu Child & Child, prvi britanski profesionalac koji je kažnjen nakon objavljivanja dokumenata iz afere Panama Papers.

Sestre Aliyev prvo su stupile u kontakt s firmom Child & Child, nakon čega je Sharif osnovao offshore firmu British Virgin Islands-Exaltation Ltd, preko koje su trebali biti kupljeni stanovi u Londonu.

Leyla i Arzu Aliyev trebale su biti kvalificirane kao politički izložene osobe, što se u konačnici nije desilo. Naime, status "politički izložene osobe" pokreće opsežne bankovne provjere koje nisu izvršene u odnosu na kćerke azerbejdžanskog predsjednika.