Obustavljen rad
26

Kazahstan: Kvarovi u najvećim rafinerijama nakon odluke o zamjeni ruske nafte u Evropi

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ozbiljni kvarovi se iznenada dogodili u najvećim rafinerijama Kazahstana nakon što su se vlasti te zemlje dogovorile isporuku sirovina Njemačkoj za zamjenu buradi iz Rusije.

U februaru, nakon što je kazahstanska nafta krenula u njemačku rafineriju Schwedt, koja je prije rata pripadala ruskom Rosnjeftu, dogodile su se nesreće u dvije najveće kazahstanske rafinerije nafte.

Rafinerija Pavlodar je od 11. februara zaustavila proizvodnju dizel goriva, piše Reuters.

U press službi tvornice je objašnjeno da je kvar otkriven na pogonu za proizvodnju vodonika koji se koristi za hidrotretman i smanjenje sadržaja sumpora u naftnim derivatima. Nastavak proizvodnje u rafineriji Pavlodar, koja obezbjeđuje skoro trećinu proizvodnje dizel goriva u Kazahstanu, planiran je 14. februara.

Dvije sedmice ranije, 1. februara, druga kazahstanska fabrika, Atirau, obustavila je rad. Ukupna proizvodnja dizel goriva u Kazahstanu od 1. do 12. februara pala je za skoro polovinu, na 7,6 hiljada tona, a vlasti su objavile planove za zabranu izvoza naftnih derivata na 4 mjeseca.

Od početka 2022. godine Kazahstan isporučuje naftu Njemačkoj naftovodom Družba. U januaru je sa polja Karačaganak isporučeno 20.000 tona KEBCO Blenda, a za prvi kvartal planirano je ukupno 300.000 tona.

Krajem 2023. godine Kazahstan planira poslati 1,2 miliona tona nafte u Njemačku, a osim toga, proširiti izvoz zaobilazeći Rusiju.

Prošle godine Kazahstan je prodao u inostranstvo 1,328 miliona tona nafte preko gruzijskih luka, što je 10 puta više nego godinu dana ranije. Izvoz kroz Novorosijsk, koji je prije rata obezbjeđivao 80 posto prodaje kazahstanskih sirovina u inostranstvu, pao je za četvrtinu, sa 2.554 na 1.862 miliona tona.