U iščekivanju rezultata
1

Katastrofe koje naredni predsjednik SAD-a mora izbjeći

Klix.ba
Neki od najvećih uspjeha američkih predsjednika se vrlo rijetko spominju i nikada ih nećete vidjeti u knjigama historije. Među te uspjehe spadaju stvari koje su predsjednici odabrali da ne urade, ratovi u koje nisu htjeli ući i katastrofe koje su uspjeli izbjeći.

Očekujući rezultate ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama treba napomenuti koje krize i katastrofe bi budući predsjednik trebao izbjeći.

Rat koji će najlakše biti izbjeći je onaj koji skoro svi sa sigurnošću očekuju. U slučaju konflikta sa Iranom, sve će biti komplikovano. Kako bi se spriječio razvoj oružja u ovoj zemlji, potrebna je mnogo veća i vjerodostojnija vojna prijetnja, a takva trenutno ne postoji. Međutim, mnogo veća prijetnja dolazi od obližnjih zemalja koje bi se mogle uključiti u utrku za atomskim naoružanjem. Takva utrka bi dosta povećala mogućnost korištenja ovog naoružanja.

Srednji istok nije bio ovako opasno i haotično područje od hladnog rata. Nestabilnost koja se može vidjeti od Tunisa pa sve do Pakistana znači da postoji stvarna mogućnost brzog širenja problema. Budući predsjednik će se za rješavanje ove krize morati uveliko osloniti na lokalne vlasti.

Afrika je postala novi Srednji istok. Bogata je resursima, nestabilna i prepuna pobunjenika i ekstremista. Civilni ratovi, korupcija, historijska nestabilnost, humanitarne krize te prisustvo američkih i evropskih mirovnih snaga su stvorili nestabilnu situaciju koja bi mogla eskalirati. Budući predsjednik bi trebao izbjeći sve zamke koje vode ka bilo kakvoj eskalaciji nasilja na ovom kontinentu.

Budući predsjednik također mora spriječiti sve vrste terorističkih napada, a posebno slične onima kada je srušen Svjetski trgovinski centar, koji je Ameriku gurnuo u političku histeriju i kršenje principa koji su obilježili rat protiv terorizma.

Naredni predsjednik pod svaku cijenu mora izbjeći bilo kakve konflikte sa Kinom. Devalvacija valute obiju zemalja i loše ekonomsko stanje u SAD-u bi lako mogli dovesti do prebacivanja krivnje sa jedne strane na drugu i do trgovinskog rata.

Fiskalna katastrofa je jedan od mnogih izazova koji se povezuju sa popravljanjem ekonomije u SAD-u. Ukoliko ovi problemi ne budu riješeni, američki kreditni rejting bi mogao pasti.

Jedna od najvažnijih stvari koje se moraju izbjeći je stagnacija kakvu doživljava Japan posljednja dva desetljeća. Potrebno je investirati u infrastrukturu i stvarati buduću radnu snagu.

Iako je Evropa napravila neke korake ka smirivanju stanja na tržištu, mjere štednje će tokom narednih godina najvjerovatnije uzrokovati probleme za vlade širom Evrope. Globalni šokovi izazvani bilo kakvom vrstom međunarodne krize će samo još više pogoršati situaciju. Sjedinjene Države će morati pronaći način na koji će ostati aktivne u rješavanju ovog problema.

Sve veće globalne temperature će sve češće uzrokovati oluje, a led na polovima će se sve više topiti. SAD trenutno može samo odgovoriti na neku vrstu elementarne nepogode. U budućnosti će se morati raditi na sprečavanju katastrofalnih posljedica.

Globalno tržište je prepuno rizika. Međutim, ne postoji nikakav vid globalne regulacije. Još uvijek postoji mogućnost rušenja globalnog tržišta, što se mora spriječiti pod svaku cijenu.

Budući američki vođa se mora fokusirati na sprečavanje socijalnih nereda kakvi se mogu vidjeti na Srednjem istoku, u Kini i u nekim zemljama Evropske unije. Ukoliko se nejednakost među ljudima u SAD-u nastavi širiti, moglo bi doći do socijalnih nereda kakvi su se mogli vidjeti tokom 1960-ih godina.

Cyber napadi su skoro nevidljivi i ne predstavljaju prijetnju za ljudske živote. Međutim, upravo zbog toga su toliko privlačni. Svjetske nacije konstantno ispituju jedna drugu i ovakav vid ratovanja bi u budućnosti mogao biti opasan. Budući predsjednik mora spriječiti takav vid napada kako se ne bi zapalo u eru konstantnog ratovanja.