{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Analitičari: Evropa drhti kada SAD kihnu

S
5.11.2012. u 11:07
3
3
Analitičari: Evropa drhti kada SAD kihnu
3
Analitičari: Evropa drhti kada SAD kihnu
Washingtonu, uz podršku Svjetske banke i MMF-a, do danas polazi za rukom da tjera cijeli svijet da plaća američke dugove - neprekidno uvećanje državnog duga SAD obezvrijedilo je valutne rezerve drugih zemalja, upozoravaju ekonomski analitičari.
Uragan Sandy je izvukao američkoj privredi više od 20 milijardi dolara.

U New Yorku, koji je ostao bez električne energije, rad svih važnih poslovnih institucija i berzi bio je paralisan na nekoliko dana, a, uz to, elementarna nepogoda se skoro podudarila sa predsjedničkim izborima.

Globalna ekonomija je tako snažno vezana za SAD da drhti bukvalno svaki put kada Amerika "kihne".

Kriza u Evorpi je samo jedna od posljedica sudbinskih smetnji u radu američke ekonomije. A uzroke treba tažiti u odlukama američkog rukovodstva od prije 30-40 godina.

Za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana osamdesetih godina prošlog vijeka Federalni rezervni sistem počeo da "uliva" u ekonomiju novac radi stabilnih cijena na robnom tržištu. Vlasti su stimulisale konačnu potražnju, ali novčana masa i državni dug su rasli naglim tempom.

Proces nagomilavanja dolara uslovio je "sitih i bogatih dvadeset godina", ali do u beskraj dug nije mogao da raste. Zato, kada su se problemi uvećanja dužničkog bremena i države i domaćinstava nagomilali, cijeli svijet je dobio ekonomsko vanredno stanje, a američka hipotekarna kriza polako se pretvorila u dužničke probleme Evrope.

Ruski ekonomista Sergej Hestanov ističe da svi shvataju da ekonomski temelj SAD ima prilično nestabilnu dužničku prirodu, što prijeti u najmanju ruku ponavljanjem perioda problema iz 70-ih godina 20. vijeka. Rješenja izvršne vlasti SAD usmjerena su jednostavno na odgađanje trenutka kada će svijet osjetiti sve "oštre uglove" aktuelnog stanja.

"Glas Rusije" navodi da trenutno nema nikakvih konstruktivnih i realističnih ideja kako da se razriješe protivrječnosti koje su se nagomilale i u američkoj i u međunarodnoj ekonomiji. Zato će u skorije vrijeme ekonomski kurs koji provode monetarne vlasti SAD - biti nastavljen.

Tačnije, u svakom slučaju će biti prevladan veto Kongresa na uvećanje državnog duga, što će odrediti sve mjere stimulisanja ekonomije i u narednih nekoliko godina glavni trend razvoja i američke i svjetske ekonomije biće čisto inercioni.

Mnogi analitičari smatraju da se epoha jednopolarnog svijeta sa američkom dominacijom bliži kraju. Mnogi vjeruju da će znatnu ulogu u budućem uređenju svijeta imati zemlje BRIKS-a.

U ekspertskim krugovima vlada mišljenje da se svjetski mehanizam ekonomskih i političkih veza koji sada poznajemo nalazi na izdisaju. Proširenje tržišta je nemoguće.

Aktuelna kriza je kriza kraja kapitalizma, on više nema resursa za razvoj - smatraju neki ekonomski analitičari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: