Stručnjaci upozoravaju
0

Katastrofa u Meksičkom zaljevu je veća nego što BP priznaje

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok iz kompanije British Petroleum prikupljaju naftu nakon eksplozije na platformi Deep Horizon tim stručnjaka koji analizira situaciju nastalu u Meksičkom zaljevu poručuje da je situacija mnogo ozbiljnija nego što se to pokušava predstaviti, odnosno da u more ističe više nafte nego što to BP prikazuje.

Očigledne poteškoće s kojima se susreću pri pokušajima saniranja štete ukazuju na to da i dalje nisu u stanju izaći nakraj s katastrofom, piše AP.

Kupola koja je prošle sedmice postavljena na podvodni izvor potonule platforme u ponedjeljak je prikupila oko 620.000 galona nafte, a do utorka u podne još 330.000, što je nešto više od polovine nafte koja curi.

U narednim danima očekuje se dolazak drugog broda za prikupljanje nafte, što bi kompaniji pomoglo da napreduje u tom poslu.

Ipak, njihova nastojanja i dalje nisu dovoljna i nastavljaju primati kritike zbog načina na koji se nose s katastrofom.

Naučnici i vladini zvaničnici predvođeni obalskom stražom procjenjuju da je ovo najveće curenje nafte u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

U intervjuu AP-u član tima stručnjaka sa Univerziteta Purdue, profesor Steve Wereley, kaže da je tim dosad zaključio da dnevno ističe između 798.000 i 1,8 miliona galona nafte, a ne između 600.000 do 1,2 miliona, koliko tvrdi British Petroleum.

Više detalja o ovome bit će poznato sljedeće sedmice kada glavni izvršni direktor BP-a Tony Hayward prvi put bude svjedočio pred američkim Kongresom.